Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Юлия Кръстева - световно известна като психоаналитик, лингвист, семиотик, философ - се оказа агент на Държавна сигурност. Това обяви комисията по досиетата в свое решение след проверка на сътрудниците и членовете на редакционния съвет на "Литературен вестник". Сред 32-рата проверени души, работили в изданието, Кръстева е единственото обявено име. За още един човек от вестника не са предоставили информация.

От решението на комисията става ясно, че са открити документи, изготвени от щатни служители на ДС, които се съдържат в личното й дело, което е два тома, и работното й дело, което е запазено.

Юлия Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г. Според биографията й това е 5 години след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство. Тя е била регистрирана от ст. лейт. Иван Божиков и е сътрудничела на отдели в Първо главно управление III (европейски страни) и IV (САЩ, Англия и Канада).

Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. През 1966 г., две години след като завършва френска филология в София, заминава за Франция, където става част от водещите философски и литературни кръгове. Прави докторантури по семиология и лингвистика и преподава в Парижкия университет "Дени Дидро".

Тя има и частна практика като психоаналитик. Преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк като гост-професор, където дели професорския стол по семиология с Умберто Еко и Цветан Тодоров. Лекции чете и в Университета на Торонто, както и в други висши учебни заведения в Европа и САЩ. Тя е и изпълнителен секретар на Международната асоциация по семиология и член на много редакторски съвети. Юлия Кръстева е също член на Британската академия.

През 1997 г. получава Ордена на Почетния легион на Франция. През 2004 г. й е присъдена Холбергова награда.

Коментари

Това нищо не значи.

Досиета имат всички излизали зад граница. Важното е какво има в двата тома на досието?
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Юлия Кръстева не е просто "излязла" -

тя би трябвало да е "невъзвръщенка". Това не е някаква академична командировка... Нищо чудно обаче, че се оказа доносник. След като можеш да се спасиш от комундерския ад и след това да станеш маоист - очевидно имаш остър дефицит на съвест. А за прехвалените й интелектуални качества нека да не говорим - не е по ръста нито на Цветан Тодоров, нито на Умберто Еко. Изборът на такива имена показва стратегията на скъпоплатения университет - "звездните поп-професори", които събират "клиенти".
 's picture

cos

cos

Няма начин да замине да следва в Париж без да плати по някакъв начин. Много активно застана зад Бокова.
10 стинки's picture
10 стинки
10 стинки

Тя от де да знай.

Всеки, дет е бил агент, е попречил (задушил) поне един по-кадърен.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

браво

патриотка. Специалистка по дрън-дрън.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Прехвалените!

КГБ и ДС ако решат да използват някой посредствен за смрадлива дейност и той даде съгласието си, , изкарват го незаменим, гениален. Точно това се случи с двете българки, кандидатствали за шеф ООН, с Елена Поптодорова, и сегашната дама - надминала по кадърност Леонардо. Същото е и в политиката - Андрей Луканов, Людмила Живкова и стотици като тях.Същото стана и при сегашния президент - пилот-ас, а трепереше като крушово листе на зимно клонче пред политическия руски патриарх. Бойко Борисов например за секунди стана генерал, което не бе задърлжително, за да му се даде висок пост в МВР. Нещо подобно се случваше и с големите "дисиденти". Вкарвани са в килията, създава им се ореол на големи патриоти и антикомунисти и след това се пускаха в обществото, за да го осмърдят като политически или културни лидери.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.