Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев изпрати още в понеделник поздравителен адрес до Владимир Путин по повод преизбирането му за държавен глава на Русия. Ден по-късно същото направи и премиерът Бойко Борисов. В това време българският министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно с колегите си от целия ЕС, се солидаризира с Великобритания, осъди отравянето на бившия руски шпионин Скрипал, за което Западът обвини Русия, и декларира за пореден път, че не признава незаконната анексия на Крим. И въпреки че протоколните поздрави на президент и премиер са повече протоколни, отколкото поздрави, България отново напомня на объркана страна, която излъчва успоредно различни сигнали и не е съвсем сигурна къде точно е нейното място.

Усещането е още по-силно и заради неприкрития възторг на част от публичните фигури, предизвикан от четвъртата изборна победа на Путин. Лидерката на БСП Корнелия Нинова го поздрави за „огромната победа“. Съуправляващият Волен Сидеров забеляза „много добри примери за провеждане на избори" и посъветва други страни да се учат. Червеният депутат Таско Ерменков обяви САЩ, Германия, Франция и целия ЕС за идиоти, като за доказателство посочи високия резултат на Путин в Крим. А лидерът на пловдивската БСП Георги Гергов, който се оказа и руски гражданин, наруши тайната на вота и обяви на всеослушание, че е гласувал за Путин.

Защо се радват тези хора?

Личните симпатии, традиционната любов към Русия и наследените шаблони за „дружбата“ не са достатъчни отговори. Защото всеки от цитираните (а изобщо не са само те) е политическо лице и с всяка изразена позиция отправя послание към своите избиратели. Възторгът от победата на Путин означава възторг от политическата му линия. А тя доведе руснаците до изолация, потисничество и бедност. Високият резултат на Путин не променя фактите - Русия днес е страна, с която почти никой не иска да бъде приятел, руснаците са лишени от голяма част от гражданските и политическите си права, а резултатът от всичко това е намалена покупателна способност и повишен дял на бедните. Гордостта от „величието на Русия“ със сигурност печели избори, но още по-сигурно е, че не решава споменатите по-горе проблеми.

Затова всеки, който днес държи да покаже на избирателите си колко много се радва от победата на Путин, е добре да бъде откровен докрай - и да прегърне също погрома над западния тип демокрация, враждебността към външния свят и готовността да предложи на хората лишения, вместо благоденствие. Симптоми за това в България вече има - през последните години се засилват атаките срещу неправителствените организации, работещи по утвърдения международен модел - прозрачно и на проектен принцип. Все по-чести са обвиненията към външни фактори за едно или друго неблагополучие в България. А призивите за здрава ръка, която да замести върховенството на закона и работещите институции, са едва ли не всекидневие. Честното отношение към българските избиратели изисква още сега всички фенове на Путин да кажат открито накъде искат да водят страната.

Срещу демокрацията

Радостта от победата на Путин включва и възхищение от „единството“ на руския народ. Но това единство се изразява в липса както на политическа конкуренция, така и на идеологическо съревнование в публичните дебати. За да стигне дотук, Русия отстрани един по един политическите противници на Кремъл, забрани или силно ограничи дейността на неправителствените организации в сферата на човешките права, превърна най-големите медии в източник на мощна пропаганда. Мнозинството от руснаците просто няма къде да чуят различен глас, а какво остава да си представят някаква политическа алтернатива.

В България феновете на Путин питат: Защо Меркел да може, а той да не може да управлява толкова дълго? И никой от телевизора не им напомня, че Меркел нито е заглушила различното мнение, нито е променила конституцията в своя полза.

Срещу всички

Феновете на Путин в България правят и това: опитват да представят България като жертва, която едва ли не целият свят иска да унищожи. То не бе Европа, която иска „да ни обезличи като нация“, то не бяха САЩ, които „ни изкореняват ценностите“, да не говорим за съседните държави…

Наскоро същите депутати от „Атака“, които бяха на гости на Държавната дума за изборите в Русия, започнаха да обясняват от трибуната на българския парламент, че за корупцията, бедността и демографската криза е виновна „западната либерална демокрация“. С уверения си ход по стъпките на „Атака“ и БСП вече убеждава избирателите си във враждебността на външния свят.

Здравата ръка

Когато чуете някой да призовава „държавата да се намеси“, без да обръща внимание на законността, на ролята на институциите и на общата бизнес среда, трябва да знаете, че тогава също става дума за явни или прикрити почитатели на Путин. И това го има в България. Разбира се, те не казват в прав текст, че искат да превърнат страната в изолиран остров на бедността - не  е привлекателно все пак. На думи обичат демокрацията, но само като тапет - изглежда, че има избори, изглежда, че има плурализъм, изглежда, че има пазарна икономика.

Това са политическите послания на възторга от разгромната победа на Путин. Това споделят като ценности, на това се радват - тук феновете са искрени. Не докрай обаче. Защото привържениците на Путин никога няма да назоват открито резултатите от подобна политика - намалена покупателна способност, изтичане на капитали, ръст на бедността.

"Дойче веле"

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

кого имате пред вид?

Сидеров е на власт. Прочие един въпрос- който го прати него, един от представителите днес на властта, като наблюдател на изборите, след като не е тайна проруските му възгледи. Той ли е в такъв случай най- обективния безпристрастен наблюдател, който изпращаме? Кой го прави и ако не е властта защо тя не реагира.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Никой не го е изпращал.

Никой не го е изпращал. Той беше поканен от незнам си кой си руснак от тамошната политическа номенклатура.
 's picture

gopeto

И още нещо.

Освен, че никой не е пращал Сидеров, истинските наблюдатели от да речем ОССЕ, се "одобряват" от властите в Русия. Илиян Василев или Иво Инджев например, няма как да отидат да наблюдават изборите.
 's picture

geg

Е, те привържениците на Путин у нас

смятат, че "резултатите от подобна политика - намалена покупателна способност, изтичане на капитали, ръст на бедността" тях и техните близки няма да ги касаят. Разчитат на вица за радио Ереван, отговарящо на въпроса ще има ли пари при комунизма. Отговорът: "Допитахме се до различни експерти. Едни считат, че при комунизма ще има, други - че няма да има. Нашият отговор е: Едни ще имат, други - няма да имат" ;)

А каква България донесоха протестърчетата на Борисов?

Тия, които вяха гащи и разголена цица, за да върнат банкянския "европеец" и неговата крадлива шайка на власт, какво точно постигнаха? Постигнаха България, в която близките на няколко "прозападни" министър-председателя от Костов насам станаха мултимилионери и милиардери за сметка на общия кюп - приватизацията, данъчните облаги и европаричките - с техните гласове. Дадоха ни България на държавните заеми, които ни размахват като доказателство за "плодовете на демокрацията", от които се хранят. Дадоха ни България на отново и отново опоскваните банки, които техните лакейчета в БНБ пазят и техните клоуни в парламента и другите органи покриват. Дадоха ни България на резила, която съсипа образованието и здравеопазването си, в която 3 милиона българи едва свързват двата края. Дадоха ни с избора си на лидери, модела "Филчев", който сега се опитват жалейно да преименуват на модела "Цацаров", белким забравим кой го измисли и съгради. С тяхна помощ, го докарахме до България на олигархията с мутрокомунистически произход, в която политиката е цирк на полуграмотни продажници като Росен Плевнелиев, Радан Кънев, Томислав Дончев, Меглена Кунева, Ц. Цачева, Х. Иванов, Ц. Караянчева, П.Москов, Ц. Цветанов, С. Гърневски, Нено Димов, Трайчо Трайков, Московски, Свинетката, Къдравата Сю, Теменужка Петкова, Веждичко Крашидков, Йюрданка крадни-Фандъкова, Миро Мършата, Лъжепрофесор Вампирски, Николинчето Оскарова... Носят ни "демокрация" с чували, които скоро ще бъдат охранявани от частна и неотговорна никому "полиция". И като почнат да се вайкат кой кога поздравил Путин, все едно работодателката им Анжела или духовният им баща - лидерът на американската демокрация, Доналд не направиха същото. Лицемерието и сервилниченето на най-реакционните западни кръгове сред нашите грантоядци, непрекъснатия им плач на чужди гробища и досадното им и фалшиво морализаторстване дават сила на това, което уж заклеймяват.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

хапчетатаааААА !!!

хапчетатаааААА !!! Забравил си гииииии !

Евангелие от Решетников

Преди два дена слушах интервю с Решетников. За новата руска доктрина. Да направим паралел с други държави и доктрини. Какво е Русия според Решетников - Естествено - това е Руска федерация. Губернии, автономни републики и краеве. Какво е Европейски съюз? Съюз на национални държави, приели да имат общи граници и интереси в рамките на националното разнообразие. Какво е САЩ - 50 съставни политически единици, които споделят суверенитета си с федералното правителство. Поради това американците са граждани както на САЩ като цяло, така и на щата. Какви са разликите - Решетников казва че целта на Путин е "Една държава, един народ, един ръководител (разбирай вожд). С какво Руската федерация превъзхожда останалите два съюза? На практика с нищо. Нито е по-добре устроена, нито е по-богата, нито е по-демократична. Е, може да е много въоръжена. Такива нормални разсъждения тпрябва да се правят. А не голословно да се призовава България да излиза от ЕС и НАТО. Оставени сами ставаме лесна плячка на всеки! На първо място - народът ще бъде лесна плячка на собствените му феодали - точно по Путински модел. Решетников разви също така теорията кои са русофили. Русофили са тези, обичащи рускиата култура и народ. А не тези, които го правят по политически причини. Той на практика отхвърли БСП като симпатична нему партия. Браво ген.Решетников! Тук съм съгласен с Вас! Аз съм 100 % русофил, чета руската класика в оригинал, даже и Солженицин и Волкогонов!, слушам Чайковски и Висоцки. Но по политически причини и най-вече поради това, че съм БЪЛГАРОФИЛ, не мога да приема руската политическа доктрина в този и вид. Най-вече за това, че други българи по техни си политически причини, искат България да стане член на някакъв Руски съюз.

Българите трябва да спрат да очакват

В "Очакване на Годо" е изпаднала голяма част от българите. ЕС да дава, САЩ да дават, а ако не - отиваме с Русия. Никой няма да даде нищо. Забравете безнадеждното очакване, че нещо ще падне от въздуха. Че отгоре ще се посипе мана небесна. Вземете се в ръще, работете здраво, ликвидирайте корупцията и се превърнете в господари на собствената си съдба. Навън на никой не му пука за България, всичко е политика.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.