Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Денят започва с култура" по БНТ стана обект на двоен мониторинг от страна на Съвета за електронни медии (СЕМ), резултатът от който е противоречив. Единственото тясно профилирано предаване за култура в българския ефир влезе в полезрението на медийния регулатор, след като новият програмен директор на телевизията Емил Кошлуков обвини екипа му в липса на плурализъм, намекна за политически пристрастия и поиска то да се ориентира към повече "лайфстайл" теми.

При разразилия се скандал СЕМ обяви, че започва проверка спазва ли се законовият принцип за плурализъм в програмите на БНТ и ще проследи програмата за месец назад и един напред (за периода 15.12.2017 - 22.02.2018 г.). В мониторинга влезе и "Денят започва с култура".

Регулаторът проведе заседание във вторник, на което експертите към него представили доклада си. Те достигнали до заключението, че "Денят започва с култура" обхваща максимално голям спектър от теми и гости и е в унисон с обществената си мисия и принципите на плурализма. В 43 предавания за изследвания период били поканени 360 гости от широк спектър от специалисти и мнения. Предаването е изпълнило обществената си функция, смятат авторите на мониторинга.

Членът на СЕМ Иво Атанасов обаче изненадал всички със свой собствен мониторинг на "Денят започва с култура". Атанасов, който преди СЕМ беше няколко мандата депутат от БСП, изготвил доклад, базиран на наблюдения върху политическата ориентация на предаването за същия двумесечен период, който са наблюдавали и експертите към регулатора. Той представил заключенията си подробно - по дати, часове, теми и гости. А основният извод бил далеч от този на експертите - че в "Денят започва с култура" се защитават политически тези, изцяло дясноориентирано е и в това отношение има политически дисбаланс.

Поради липса на кворум регулаторът не е вземал вчера решения по същество. Само изпрати и двата доклада за сведение до БНТ.

Сагата с "Денят започва с култура" се точи вече два месеца. В края на януари екипът на предаването бе заплашен с уволнение от Емил Кошлуков под "благовидния" мотив, че ще бъдат сменени с хора, които "могат и знаят как да се направи" исканото от Кошлуков. А изискването му било следното: екипът да представи план за драстична промяна на струкурата и тематиката на предаването, като се спрат дискусионните форми и се придаде "по-лайфстайл звучене", а за културата да се говори на "популярен език".

От последвала среща с екипа станало ясно, че новият програмен директор не е харесал факта, че гост в предаването в същия ден е бил учителят Емил Джасим (Джасим е популярен критик на "овладяната държава" и активист на партия "Да, България", б.р.). Кошлуков дал ясно да се разбере, че присъствието на Джасим в студиото се разглежда като политическа демонстрация, а не като гостуване на преподавател по история по темата за изучаване на комунизма в средното образование. Впоследствие той публично доразви тезата си за гостите в предаването: "Не е редно да поканиш Лукарски, да речем, като адвокат по темата за Истанбулската конвенция и да не кажеш на зрителя, че той е висш партиен кадър. Добре дошъл е, но той не е просто адвокат, а партиен лидер, неговата позиция не трябва да се крие."

След опита за намеса от "Денят започва с култура" излязоха с декларация срещу действията на Кошлуков, а над 450 интелектуалци и видни личности изпратиха писмо до омбудсмана и СЕМ в подкрепа на екипа на предаването. Тогава СЕМ обяви, че започва проверката.

Коментари

До там я докарахме

Лява култура - дясна култура. И това се говори в страната на първо място по неграмотност в ЕС. Сигурно скоро ще чуем известната фраза "Като чуя за култура си разкопчавам кобура" и у нас.
 's picture

Rhapsody of fire

Кални потоци

Кошлуков и Иво Атанасов - като представители сякаш на противоположни леви и десни гракции, се обединяват като мътни потоци, за да покрият с кал именно Денят започва с култура. Но целта им далеч не е само това предаване. В днешно време новата вълна е смесица от сякаш несъвместими леви и десни негативни характеристики - болшевизъм/национализъм/крони капитализъм/етатизъм, чийто обще знаменател е ненавист към достиженията на либералната демокрация и свободния пазар.
 's picture

smarf

Чичовци

Иво Атанасов отдавна трябваше да мине в пенсия. Идеологически овехтял, деградирал от левичарство и деконструктивен човек! Какво прави в СЕМ? Какви са тези глупости лява и дясна култура? Има талантливи творци художници, артисти, писатели, музиканти и режисьори. Никой не ги дели на леви и десни. Но място за творчески партийни съюзи и партиини останали извън времето хлебоядци няма! На къде върви България с тези чичовци като Иво Атанасов от минало време?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.