Багдадски съд призна за виновна по обвинения в тероризъм сестрата на водача на групировката "Даеш" Абу Бакр ал Багдади и я осъди на смърт. 

Жената, чието име не се съобщава, е призната за виновна в "осигуряване на логистична подкрепа и подпомагане на (бойци на "Даеш", наричана също "Ислямска държава") да извършват престъпни деяния", заяви говорител на иракския Висш съдебен съвет, цитиран от Асошиейтед прес.

Според прокуратурата тя е раздавала пари на джихадистите от "Даеш" във втория по големина иракски град Мосул, който беше под тяхно управление в продължение на повече от три години. Съпругът й също е бил осъден на смърт като представител на командването на групировката.

През ноември иракската армия изтласка джихадистите от последните им укреплеия в Северен и Централен Ирак. В хода на операциите бяха арестувани стотици жени, включително чужденки. Оттогава иракският Централен наказателен съд произнесе редица присъди срещу жени от "Ислямска държава", вариращи от затвор до смърт чрез обесване.

Местонахождението на водача на терористичната организация Абу Бакр ал Багдади е неизвестно. Няколко пъти се появяваха слухове за смъртта му или раняването му при въздушни удари и боеве в Ирак и Сирия, където "Ислямска държава" провъзгласи ислямски "халифат", макар че тези твърдения никога не са били потвърждавани по безспорен начин.

Багдади, за когото се предполага, че е на около 40 години, е виждан публично само веднъж, когато се обяви за предводител на "Даеш" от джамията в Мосул седмици след като групировката превзе града през лятото на 2014 г. заедно с цели територии от Северен и Западен Ирак.