Иракската армия съобщи, че за няколко часа е отвоювала днес последното селище в страната, останало в ръцете на групировката "Ислямска държава" или "Даеш" - град Рауа, намиращ се в огромната пустинна провинция Анбар, граничеща със Сирия, предаде Франс прес.

Правителствените войски и паравоенните формирования, които се сражават с "Даеш" в Ирак, "освободиха Рауа и вдигнаха иракското знаме над комплекса от административни сгради", заяви в комюнике генерал Абдел Амир Рашид Ярала от обединеното командване.

Продължава обаче разчистването и разминирането на района, каза за АФП от Рауа генерал Номан аз Зобаи, командващ 7-а иракска дивизия.

"Даеш" е изгубила вече 95 на сто от териториите, в които провъзгласи през 2014 г. "халифат", сочат данни на антиджихадистката коалиция начело със САЩ. Иракските сили обаче продължават да претърсват пустинните райони по границата със Сирия, за да прогонят оттам и последните терористи.

В същото време обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини САЩ, че заради политиката им се е стигнало до "задънена улица" в процеса за разрешаване на сирийската криза.

Ердоган каза, че е разочарован от САЩ, тъй като не спазват повечето от обещанията си, информира Ройтерс.

"Разстрои ни това, че САЩ не спазиха повечето от обещанията си, дадени в началото на сирийската криза", каза той, цитиран от ТАСС. "Проблемите, които можехме лесно да разрешаваме като съюзници, се вкарваха настоятелно от САЩ в задънена улица: в Ракка, Манбидж, Дейр аз Зур."


На този фон Турция, Русия и Иран са постигнали големи успехи в сближаването на позициите си по въпроса за Идлиб, каза още Ердоган.

Той изтъкна, че операцията на турската армия в северозападната сирийска провинция Идлиб продължава по план.

Тя включва и Африн, граничен район, който според Ердоган трябва да бъде прочистен от присъствието на сирийските кюрдски милиции "Сили за защита на народа" (СЗН).

Според Анкара СЗН и Партията на демократичния съюз са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Ердоган напомни днес, че на 22 ноември ще се срещне в Сочи с президентите на Русия и Иран - Владимир Путин и Хасан Рохани, с които ще обсъжда сирийския въпрос.