Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Втората крупна терористична атака в Париж надминава по ужас атентатите в Ню Йорк и Вашингтон през 2001 г. Новото в нея е че убийците са гледали в очите своите жертви, преди хладнокръвно да натиснат спусъка. А това е още по-нечовешко от самолетните атаки на бойците на Бин Ладен срещу кулите в Манхатън.

Касапницата в Париж затъмни 11 септември, тъй като представлява екзекуция, която може да се повтори по всяко време както във френската столица, така и другаде. И поради факта, че за нейното извършване на са нужни самолети и летища – достатъчна е шайка от фанатизирани индивиди, движени от абсолютна омраза към западните цености.

Преди парижките атаки "Ислямска държава" извърши само в рамките на 10 дни много други атентати в Синайския полуостров, Аман, Бейрут и Багдад. Всичко това поставя въпроса дали светът е изправен пред трета световна война. За нея от десетилетия насам предупреждаваха анализатори, според които тя ще бъде разрушителна и ще е съпътствана не само с огромни материални разрушения, но и с безброй човешки жертви, които ще ни изправят пред катастрофични последствия за човечеството.

Според тях, третата световна катастрофа ще се отличава от предшестващите Първа и Втора световна война със своя глобален обхват и нетрадиционен характер, тъй като няма да противопоставя армии или държави, а терористични групировки срещу обществата, изповядващи демократични ценности не само на Запад, но и в целия свят.

Характерното за терористите е, че превърнаха религията в инструмент за разпалване на религиозна война и сблъсък между цивилизациите с крайна цел налагането на нов световен ред, оглавяван от тяхната държава, наречена от тях „ислямски халифат“. В този смисъл

Абу Бакр ал-Багдади е по-опасен от Осама бин Ладен, „Ислямска държава“ е по-застрашителна от Ал Кайда.

Дали правителствата на държавите и особено на онези, които държат лостовете на международната сигурност, ще имат смелостта да си признаят непростимата грешка да предоставят на професионални убийци контрола върху големи части от Ирак и Сирия, с което бяха заличени границите на тези две държави, начертани още от Сайкс и Пико непосредствено след Първата световна война?

Само две години след обявяването на „Ислямска държава“ джихадистите съумяха да я превърнат в страшилище за целия свят и да докажат чрез действията си по суша и във въздуха, че са реална заплаха, която не признава границите между държавите и континентите.

Всичко това показва, че човечеството е изправено пред по-голямо предизвикателство от онова, което представляваше Ал Кайда и нейните въздушни атентати срещу Ню Йорк и Вашингтон.

Досега отношението към „Даиш“ (както е арабската абревиатура на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“) бе като към банална сборна милиция, включваща странни създания, демонстриращи дивашките си нрави, за да впечатлят последователите си и да затвърдят претенциите си на наследници на халифата. Тя бе считана за поредната бандитска групировка, запълнила силовия вакуум в размирната област между Ирак и Сирия, възползваща се от възникналите обстоятелства, за да застраши световната сигурност.

След парижките атаки и свалянето на руския пътнически самолет над Синай обаче ситуацията е коренно променена. Понастоящем заплахата става много по-голяма – според френски анализатори и бивши шевове на разузнавателни служби, наличните сведения показват, че случилото се може би е само предизвестие за по-големи трагедии в бъдеще.

Касапницата в Париж показа, че никой не е усвоил досегашния урок.

Продължава да се внушава, че може да се направи сделка с терористите и дори да се сключват примирия с някои от терористичните организации срещу дребни политически отстъпки. Все още има политици, които смятат, че географското отстояние от театъра на войната е достатъчна гаранция за сигурност, т.е. че страни като Ирак, Сирия, Ливан, Йемен и Палестина са далеч от Европа.

Що се отнася до Америка, тя се чувства спокойна зад водните простори на Атлантическия океан. Обама е убеден, че изтеглянето на неговите войски от Ирак и отказът му да се намеси непосредствено в Сирия, са гарантирали за страната му относителна сигурност. От друга страна Путин е убеден, че с непосредствената си военна намеса в Сирия под предлог, че се сражава срещу тероризма, ще разгроми враговете си, преди да атакуват неговата страна.

И Вашингтон, и Москва, са на грешен път.

Най-лесно е да се убива, но най-трудната задача е да се предотврати камикадзето да експлодира своята ненавист в лицето на невинни.

Свалянето на руския пътнически самолет доказа, че „Даиш“ е законен наследник на Ал Кайда, която бе добре запозната с въздухоплаването, както се убедиха американците след 11 септември. Разбира се, уменията на терористите са свързани с използването на пътническите самолети и тяхното превръщане в бомби, които могат да поразят и най-далечните цели, преодолявайки защитата на техните врагове и превръщайки гражданите на западните страни в детонатори.

На Ал Кайда бяха нужни 20 години, за да се превърне във въздушна сила, способна да нанесе удари на врага си с използване на самолети. „Даиш“ обаче само за две години се превърна във велика сила със своя територия, държава и население. Сега сме свидители на война срещу Русия във въздуха. Това свидетелства за дългосрочна стратегия, която е загърбила първоначалните демонстрации с обезглавяването на заложници с оглед разпространяването на ужас и потрес в целия свят.

Така че след атентатите в Париж и свалянето на руския самолет

„Даиш“ вече може да се смята за велика сила с широк обхват на действие.

Нейните действия засегнаха не само полетите над Синай, но объркаха въздушните комуникации в сърцето на Европа и причиниха затягане мерките за сигурност по летищата в света. В това отношение събитията сега наподобяват паниката, последвала атентатите от 11 септември. Акциите на „Даиш“ не само нанесоха удар върху Египет и предизвестиха неизбежното руско поражение в Сирия. Използвайки изобретения от запада интернет при изготвянето на бомби, терористите показват, че никой не е неуязвим.

По такъв начин Абу Бакр ал-Багдади иска да каже на всеки, който го бомбардира, че е в състояние да установи контрол върху полетите, както контролира и територията на целия съвят; че може да нанесе удар срещу всеки и навсякъде. Другото му послание, е че поражението на „Ислямска държава“ пред кюрдите при Синджар е временен неуспех и че това не означава загуба на войната като цяло. Всичко това дава основание да се счита, че следващият период ще донесе нови кървища.

Отговорът на въпроса дали „Даиш“ се е превърнала във велика сила, се крие в самия факт, че срещу нея се бият над 60 държави в света, към които неотдавна се присъедини и Русия. При това, те се сражават срещу една терористична групировка, която контролира съответните територии и открито издига черни знамена в редица сирийски и иракски градове, а лидерите й редовно посещават градските центрове и квартали. Абу Бакр ал-Багдади добре е усвоил уроците на историята. За него е очевидно, че организацията-майка Ал Кайда успя да нанесе поражение на Русия и САЩ, като ги принуди да напуснат Афганистан, а след това и Ирак, като същевременно ги лиши от възможност да се намесят в Либия и Йемен. Сега той е решен да нанесе разгром на враговете си като атакува директно техните столици.

----

* Мохамед Халаф е журналист, хоноруван преподавател във Философския факултет и във Факултета по журналистика на СУ “Св. Климент Охридски”. Коментарът е написан специално за Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

Абу Бакр

Ами и нашата джамия в циганския квартал на Пазарджик се казва "Абу Бакр", ама ние сме пратили само десет джихадиста, и това не са мъже, а парясници, дето за нищо не стават!

Да се знае

Парясница се казва за жена, която се е развела.

Чочолу

Абе то и в маалата в Пазарджик трябва да дойде танковата бригада и да се развихри, ама пусти либералпедерастически глупости......нямам нищо против добрите хора, но радикалния ислям, трябва да се изкоренява до 19-то коляно.

Сабах

Спре ли се финансирането им, са мъртви!!! Въпрос на воля и желание! Могат да се смачкат и с военна интервенция, може да се прекъсне комуникацията им, да се лишат от оръжия и пак, нужни за това са воля и желание от същите тези западни демокрации!!! За 6 месеца могат да се заличат от лицето на земята! Питайте Израел как се прави това! А автора на тази статия им предава ореол, който никога няма да заслужат. не трябва да се подценяват, но не трябва и не бива да се надценяват! Проблемът е, че ги финансират определени държави! Искаме ли да се скараме с тях заради петрола??? Тук е заровено кучето! Другите източници на финансиране са продажби на петрол на дъмпингови цени! Кой го купува? Обири на банки из Ирак, из Сирия и т.н. Интерент и банкови сървъри могат да се хакнат, да се неутрализират! На война като на война, воля и желание!!! Иначе гудбай на европейската цивилизация!

много, много преекспонирано. Кои 60 държави се бият с/у ИД, бият се повече на приказки. Тепърва ще има сериозни удари с/у тях. Един свален самолет и айде - били въздушна сила. Кой бе, качили чанта с експолозив заради занижен контрол. Айде да не ги преекспонираме колко са силни. Като са толкова силни - що не се опитат нещо, макар и дребно с/у Израел - за 1 седмица ги няма

Развеселен

да

Развеселен

ИДИЛ са новият Трети райх. Явно всеки век ражда по едно световно чудовище :(

Югозомби

Ислямска държава, която търпи поражения от кюрдските милиции, сражаващи се основно с леко оръжие, била велика сила?! Моите уважения към г-н Халаф, но подозирам, че произходът му от тази част на света го кара силно да надценява значимостта на процесите в нея. Истинските велики сили са в състояние да унищожат живота в Ислямска държава за броените минути, необходими на междуконтиненталните балистични ракети с разделящи се ядрени бойни глави да долетят до нея...

През октомври 2004 г. ал-Заркауи се заклева да бъде лоялен на Осама бен Ладен и променя името на групата на „Танзим ку-идат ал-джихад фи билад ал-рафидан“ (Организация на базата на джихаха в Месопотамия), известна още като „Ал Кайда в Ирак“, макар и тя самата никога да не се е наричала така. През януари 2006 г. се обединява с няколко други иракски терористични групи, за да сформират Муджахидински съвет (шура). Ал-Заркауи е убит през юни 2006 г. На 12 октомври 2006 г. Муджахидинският съвет се обединява с още няколко терористични фракции и на 13 октомври се обявява създаването на ад-давиа ал-Ирак ал-исламия, известна още като Ислямска държава в Ирак (ИСИ). Лидерите на тази група са Абу Абдула ал-Рашид ал-Багдади и Абу Айуб ал-Масри. Те са убити в съвместна операция на САЩ и Ирак през април 2010 г., след която Абу Бакр ал-Багдади става неин лидер. На 8 април 2013 г., след като разширява присъствието си в Сирия, групата приема името „Ислямска държава в Ирак и ал-Шам“ (Islamic State of Iraq and al-Sham), което се превежда по-точно като Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIL) или Ислямска държава в Ирак и Сирия (ISIS).

ем

Защото е жив.

djo

Каква трета световна война бе?В Южна и Северна Америка си е добре!В Африка също, както и в Австралия.В Азия що годе да.Това че в Европа фанатици правят антентати някъде не означва че всички континенти са засегнати.Трета световна война:::::)))))

Бих желал да разбера виждането на г-н Халаф за начина на решаването на кризата в отношенията между Европа и ислямския свят. Да се градят ли тези отношения на принципите на международното право или не? И, ако принципите на съществуване на Запада и тези на ислямския свят са коренно противоположни, възможно ли е тези два, коренно различни свята да живеят паралелно без сблъсъци? Ако в размирните територии на Сирия и Ирак са нарушени нормите на държавност и се потъпкват основни, човешки права, не се ли налага международните институции предприемат мерки в рамките на пълномощията си за възстановяването им? Изобщо, съществува ли приемлива, международно призната, правна основа на която да се създаде коалиция за възстановяване на стандартите за държавност в Сирия и Ирак? Ако някъде по света една фундаменталистка организация си е присвоила названието "държава", това означава ли, че за да се прекрати произволът там и за да се спре терорът в Европа, светът трябва трябва да я приеме за страна в спора, удовлетворявайки несъвместимите ѝ със световния ред претенции за легитимност?

ОТАН

На този, Багдади стиска ли му да препаше един explosive belt и да го задейства? Ако не, значи е обикновен страхливец и шарлатанин.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.