Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският патриарх Кирил се накара на българите и правителството на България за политиката спрямо Русия.

Това става ясно от прослушване на изказването му на неговата среща с президента Румен Радев в София на 4 март. Това обаче не бе показано от българските телевизии.

Изказването на Кирил продължава почти 6 минути и е изпълнено с антиевропейски нападки. Една от тях е, че Русия влиза във войната за освобождение на България, след като е загубила Кримската война, която обединена Европа е водила срещу страната му.

Преводачът допуска на моменти неточности.

 

 

Най-острите нападки на руския патриарх започват на 2:55 мин. от видеозаписа:

"Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението на Русия. (Явно е грешка на езика - патриархът е искал да каже "България" - б.р.) Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България."

[[nid:65042]]

Тук преводачът допуска груба неточност. Ето неговия превод на последното изречение, който има точно обратен смисъл:

"Аз се надявам, че средствата за масова информация ни чуват и ще предадат някаква може би не съвсем правилна интерпретация на историята."

След това руският патриарх продължава:

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана."

Патриархът благодари на Българската православна църква за начина, по който е организирала юбилея. Но сипе още нападки:

"Откровено ще ви кажа, че имам двойствено впечатление от този юбилей. Казвам ви го открито. Ще го кажа, разбира се, открито на всеослушание." (Тук Кирил използва израза "на весь мир", който буквално означава "на целия свят". Така го превежда и преводачът. В действителност обаче по-скоро значението е "на всеослушание" или "така че да чуят всички" - б.р.)

Всичко това не е споменато дори с една дума в прессъобщението на българското президентство.

Там се говори само за началото на изказването на Кирил:

"Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. „Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет независимо от политическата конюнктура“, заяви патриарх Кирил."

И малко история

Накрая не можем да не споменем и за някои исторически неточности, допуснати от патриарх Кирил. Става дума за сеймовете на Полша и Литва, които според висшия руски духовник не са вземали решение за участие в Руско-турската война. Няма и как да са взели.

От 1795 до 1918 г. полският Сейм на практика няма никаква власт и решенията се вземат от страните, между които е поделена Полша. Това са Русия, Прусия (по-късно Германия) и Австро-Унгария.

Литовският Сейм пък се появява като самостоятелен такъв чак през 1918 г.

Коментари

червеният президент....

мълчи като насран ученик! Пак не успя да угоди на империята, вицето се просна пред попа, ръце целуваха, .... и пак няма угодия!
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Теноровият преводач

е Зотик - дошъл в България с фалшифицирани документи за български произход. Макар да е монах - йеромонах, той живее на семейни начала с жена. Активно участваше в изгонването на българите от руския храм преди 4-5 години. Защити докторат с написана от друг дисертация, а положителна рецензия за него написа търновският богослов Мариян Стоядинов, който напоследък се произнесе в полза на руския патриарх и срещу Истанбулската конвенция.
 's picture

Бобо

Няма угодия

Е драги ми Ватници , хубаво ли ви е , полковника от КГБ - руския поп да ви мъмри като ученици двойкаджии , ега си и унижението на националния празник , Въздухаря стоеше като насран пред Попа , май си беше забравил стихотворението горкия , но до това се стига от раболепие , от липса на достойнство и чест , но за вечните подлоги явно това не е проблем .....

Президента

Представям си как го е навикал ген. Решетников.
 's picture

Luka

Не се научиха...

Не разбраха ли, че полковник не може да се кара на генерал?!?!

може

лейтенант от КГБ е по-старши от генерал в РБ!
 's picture

smarf

Сбогом Шенген!

Така е. Дал си веднъж дупе и очаквай все така да те третират като лека жена. Много общонационален комитет, много въздух под налягане, много фанфари и чалгарски тоалети за посрещане. Не чествахме 3 март, а пристигането на Гурдяев. Хората се разделиха. Това направи Радев и си го получи. И ще си го получава. Хайде да тича сега по Европа и да иска да се отменят санкциите. Смешен и жалък. Унизи България!
 's picture

д-р Петрoff

Срещнаха се щатни и нещатни КГБ-исти.

По тона на едните и по държанието и по действията им се вижда КОЙ е началника. Ще снимат когато си искат и с колкото камери си искат. Ще излъчват каквото си искат. Ще говорят каквото си искат. Защото срещу тях няма мъже. Представете си тази случка по времето на Костов и Петър Стоянов. Не можете нали? Тогава и мисъл не му минаваше на полковника от незаконната руска православна секта да идва в България.
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Лъжете се!

И това не ги спря. Тогава дойде Алексий ІІ и в проповедта си в Александър Невски наруга неблагодарните прибалтийски републики, които, видите ли искали да бъдат автономни. Че и църквите има да бъдат автокефални - т. е. православното малцинство. Ами как няма да искат - Раша ползва църквата си като фронт организация за диверсионна политическа дейност. За справка - вж. 3 март.
ки брит's picture
ки брит
kibrit

манталитет на гръцки фанариот

Като гръцките свещеници (фанариоти) преди освобождението, руския партиарх нахока президентът - непослушко, за дето не държи главицата си ниско наведенаи и си позволява "своеволия". Малко им се вижда благодарността, че пред народното събрание е паметник на цар Александър II, че катедралата ни се казва "Александър Невски", че руските паметници, включително и на червената армия са повече и по-големи от паметниците на националните ни герои. Нама наяждане и угода "братска" Путинова Русия на която целуват ботушите БСП, АБВ, ДПС, Атака, ВМРО. Дано на рубладжиите ин просветне след този случай, че от тях се изисква да са винаги наведени и с разтворени бузки и да се сетят за поговорката, леко изменена за случая "Покани куче, да те лае"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.