Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Повече от денонощие след като патриархът на Москва и цяла Русия Кирил си замина от България, администрацията му публикува видео от срещата между него и българския президент Румен Радев.

Кадрите са впечатляващи, защото показват как Кирил буквално се кара на Румен Радев заради това, че в България се говори за подвига на войници и от други националности, а не само руснаци.

Публикуваните кадри от срещата са подбрани така, че показват само части от изказването на руския патриарх, но не показват реакцията на президента. Впечатлението е еднозначно – патриарх Кирил унизява държавния глава на независима България.

Защо не видяхме тези кадри по българските телевизии?

Отговорът е много прост – защото камерите на българските телевизии не са ги заснели.

[[nid:65042]]

Ето какво се е случило:

Руският патриарх е на тридневно посещение в България и телевизиите отделят огромен ресурс за отразяването му – това означава репортери, оператори, шофьори и други технически лица. Затова е важно да си планират пестеливо ресурсите.

Администрацията на президента Румен Радев информира предварително медиите, че на срещата от 15 часа в неделя ще бъдат допуснати само оператори и фотографи за протоколни кадри и няма да има изявления. Протоколни кадри означава снимащите да бъдат допуснати в залата в първите няколко минути, в които официалните лица все още се поздравяват. Практиката е веднага след това медиите да бъдат помолени да напуснат залата. Така е станало и този път, а някои от телевизиите дори не са изпратили оператори – вече са разполагали с достатъчно кадри на руския патриарх, а към онзи момент е предстояло и да го изпращат на летището.

Кой тогава е снимал?

Кадрите, които разпространи Московската патриаршия, са направени от неин оператор. От прессекретариата на президента Румен Радев уточниха, че в залата са били само и единствено екипите на официалните лица – т. е. техни фотографи и оператори. По наша информация, операторите на руския патриарх са били двама – по един от двете страни на масата. Публикувани бяха кадри обаче само от единия оператор, които показват какво говори Кирил. Спестени са ни кадрите от другия оператор, които биха показали какво е отговорил Румен Радев.

В прессъобщението българският президент е цитиран да казва:

Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност."

В онзи момент обаче публиката не знае в какъв контекст са произнесени думите и че всъщност така Румен Радев отговаря на острите нападки на Кирил.

Зададохме на прессекретариата на президента и още един въпрос: Било ли е уточнено между екипите дали тези кадри ще се публикуват, както се прави обикновено?

Вие сам си отговорихте на въпроса“, гласеше отговорът.

Случаят напомня на срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон през месец май 2017 г. На срещата присъства и бившият руски посланик Сергей Кисляк, чието име е замесено в разследването на намесата на Русия в изборите в САЩ.

Заедно с тях в Белия дом влиза и фотограф, представен като член на екипа. Медии не са допуснати. По-късно се оказва, че фотографът е от ТАСС и руската агенция публикува снимката без Белият дом да е дал съгласие за това.

Случаят с Румен Радев и руския патриарх е подобен. Има неписани правила, но пък очевидно не всички ги спазват. Уроците са очевидни, стига да има кой да ги види.

Ключови думи

Коментари

Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Правилно ли разбрах?

По време на това изявление е имало не просто само камери на "официалните лица", ами само камери на руската патриаршия. Т. е. български камери не е имало? И те са си цензурирали репортажа както са поискали?

Така излиза

Така излиза
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Запис има

Запис има - отец Николай, който е застанал прав до стената зад Кирил Гундяев държи телефон и записва. Някой да го изиска? Отец Николай е на длъжност "връзки с обществеността" в Светия Синод и служи в църквата св. София.

Президента

Представям си как ген. Решетников го е навикал. Ама няма да видим видео за това.

Червеният ни президент

си го получи! Как го изплющяха с нагайката през крилете! А вие българи разбрахте ли какво е 140 г руско робство?
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Ако беше за наше назидание

пак щеше да е добре - отчитат присъствие. Но всъщност дори това не беше. Кирил Гундяев дойде на националния ни празник като вице-Путин, засне предизборен клип "вижте как ги насметохме българята" и си замина да го покаже на овцете в Азия. А каква е реакцията тук... можете да си представите колко го интересува.
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Този Патриарх ще...

Този Патриарх ще затвърди приказките, че висшите духовници у нас и Русия са управлявани от службите. Къде е смирението, задължително за Божите служители. Срамота.

Малко по-ведро!

Политическият ни ,,елит,, е поставил държавата в позата от предказармените прегледи ,, Наведи се и си отвори бузките!,, А като се замисли по-сериозно човек, от тази поза не сме се измъкнали от 1944 г.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Руски егоизъм с цел по-жестоко доене на българите!

ДУМИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ в отговор на нападките на руския патриарх, че българите са признателни на всеки воин, сражавал се в руската армия и загинал за българската свобода…, независимо от неговата националност, СА САМО НАПОЛОВИНА ВЕРНИ. Въпреки това те разгневиха силно руския патриарх, защото русите налагат и поддържат и до сега най-мародерската и цинична лъжа в историята на човечеството, че те са ни подарили свободата, зачерквайки приносът на Българското възраждане в Освобождението, както и приносите на на участниците в антитурската военна коалиция. Грешното е, че Президентът говори за участие на отделни бойци, има и такива, но в тази война Русия има реални коалиционни партньори. На стр. 63 в луксозното издание на „Истинската история на Освобождението 1860-1878” от проф. Божидар Димитров четем: „…руската армия имала двукратно превъзходство в жива сила… Тази разлика в силите се увеличавала в руска полза от обстоятелствата, че на нейна страна действали и армията на Румъния /52 000 бойци/, Черна гора /23 000 бойци, Българското опълчение /12 400/, както и многобройни български чети, Сърбия /9 000 – 10 000 бойци/. Същевременно Турция получила помощ от васалния Египет, но чисто символична”. Румъния предоставя цялата си армия в антитурската военна коалиция. Тя първа понася ударите на войната. След узнаването за сътрудничеството между Русия и Румъния, турците от Видин веднага започнали да обстрелват с оръдия румънския Калафат. Румънските войски са предвождани от княз Карол І Румънски. Имат саществен принос в разплитането на Гордиевия възел Плевен. Оставят на плевенските позиции 3 000 трупа. Всички споменати по-горе сили също са реални партньори, включили се във бойните действия според нуждите на Главното руско командване. Това се отнася и за Финландия, участвала със собствен батальон, дал общо 280 смърти, стигнал чак до Сан Стефано. Коалициите затова са коалиции, за да участват много субекти като партньори според възможностите си.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Погрешното заглавие на войната!

На 27 и 28 ІІ т.г. БАН беше домакин на конференция „Руско-турската освободителна война /187791878 г./ и възстановяване на българската държавност”. Самото определение на войната като „РУСКА ОСВОБОДИТЕЛНА” е дълбоко погрешно. „Мъдреците” от БАН обаче не искат да се коригират. Заради русоугодничеството си насаждат объркване, незачитане на реалните партньори в антитурската коалиция, пренебрежение към историческата истина, превръщайки българите, вклчително и децана ни, в рускомислещи, зорлем русофили, внушават „задължителна мега благодарност към Русия.”. Голяма част от професорите и академиците са станали такива навярно с руска помощ, защото в случая подкрепят погрешни руски тези, и ще сеят историческа мъгла и зараза до края на живота си. Ние считаме, че войната не може да е назовавана „Руско – Турска”. Правилното е в заглавието на войната да фигурира и антитурската коалиция. Няма да ни се счупи езика, ако я наричаме с по-вярното и по-справедливото, примерно: „Коалиционната антитурска война 1877-1878 г.” В обяснениято спокойно може да се посочи, че антитурската военна коалиция е доминирана и ръководена от Русия. Крайно несправедливо е войната да се определя и като „Освободителна”, защото тя не се води единствено и специално за освобождение. Русия воюва напр. за получаване на максимален дял от Османското европейско наследство, най-вече за Цариград и Проливите. Дадени са много жертви, не малка част от тях поради ниския професионализъм на руските офицери. Има величав героизъм, но на практика всички първично са воювали за величието на руския империализъм. А българите са освободени като вторичен продукт на войната. Русия има принос за нашето освобождение като част от антитурската коалиция и покрай огромното си желание да изгони Турция от Европа, за да се настани на нейно место. Последвалите руски действия потвърждават тази теза.
 's picture

д-р Петрoff

Изобщо не мога да повярвам,че

няма протокол и стенограма от срещата и няма бг кадри. Протокола е задължителен за всички. Почвам да си мисля, че КГБ е казало на Радев не снимай. Ние ще снимаме. И го качиха на шейната.

И още нещо

Къщите в които са били разквартировани румънски и финландски военни са били оставени непокътнати. Домовете, в които са били настанени рски офицери и войници са били жестоко плячкосани. Казаците обирали хора по улиците. Дори задигали котлите , с които жените отивали да си налеят вода. Варварска орда. Същото се е повторило и след нахлуването на Червената армия. Военната полиция и ХКВД са разстреляли на българска земя 500 солдат, обвинени в мародерства, изнасилвания и кражби. Звучи като "братска любов", нали ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.