Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Топ десет причини защо придобиването на дял от държавата в ЧЕЗ БГ не е добра идея:

1. Ако целта е регулация на дейността за осигуряване на безпроблемна услуга, то това е работа на регулаторите, не на акционерите. Следователно въпросът е защо регулаторите не могат да си свършат работата при предварителна оценка за голям риск?

2. Ще възникне конфликт на интереси между държавата като регулатор с цел качествена услуга на ниски цени и държавата като акционер, търсещ максимални печалби при най-ниски инвестиции. Това го наблюдаваме в “Софийска вода”, в случая Софийска Община.

3. Ще се похарчат вероятно над 100 млн. евро грешни държавни пари под една или друга форма за цел, която се постига с други средства. 

4. Ще настъпи още по-голям хаос в системата с вкарването на политиците директно в ключово енергийно дружество - като до момента е очевадно до какво води тяхното присъствие във всяко едно друго дружество в енергетиката, както и общото й състояние.

5. Ще бъде нанесен още един страшен удар върху остатъчната инвестиционна репутация на България как адресира ад хок с моментни хрумки проблеми, които искат стратегическо решение - и така ще прогонят, да не говорим да привлекат някакви чужди инвестиции.

6. Ще се покаже на света, че всичко в България подлежи на ревизия и че законите са според човека и момента, а не обратното. 

7. Ще се унищожат 15 години усилия за изграждане на качествена мрежа с типичните за политиците разхищения - и ще върнат нещата до състоянието им от 2004 г.

8. Ще унищожат всякакви стимули за интерес от стратегически инвеститори, които - както показа и процедурата на ЧЕЗ - не идват в България дори само заради регулаторния риск, камо ли ако трябва да заседават в борд заедно с държавата.

9. Ще почнат да никнат схеми как да се привлекат ЧЕЗ-дружествата в други Гранд прахоснически планове на политиците като АЕЦ "Белене".

10. Ще се увеличи рискът на потребителите с намесата на държавата в собствеността да не получат качествена услуга на електроснабдяване. А и ще трябва чрез бюджета финансово да участват в програмата за инвестиции в поддръжката на мрежата.

...

Бел. ред.: Евгений Кънев е доктор по икономика и консултант. Коментарът е от профила му във фейсбук.

 

 

Коментари

...

Само че мнозинството от българите искаме точно обратното. Така че язък ви за пропагандата - няма файда от нея.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Добре..

Но нямаше ли да е по-добре да се посочи поне един пример ... "Когато Митко Каратиста "управляваше" държавния дял в ЧЕЗ стана това и това по т 2." Щото ние - като потребители, не намираме разлика във фактурите с него или без него..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.