Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гинка Върбакова заминава за Чехия, за да запознае продавача ЧЕЗ-Груп със създалата се ситуация в България, а самата тя е готова да допусне държавата в сделката за продажба на ЧЕЗ-България и да прехвърли договора, който има. Самата държава ясно е заявила, че иска да участва в дружеството.

Това стана ясно след срещата на собственичката на "Инерком" с премиера Бойко Борисов. Върбакова се появи пред медиите в Министерския съвет заедно с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. 

От думите на Горанов се разбра, че държавата би искала да получи контролен дял в ЧЕЗ, ако продавачът - чешката ЧЕЗ-Груп, се съгласи на тези промени, след като Върбакова е съгласна.

"Заявихме ясно воля, че искаме да участваме в тази сделка, държавата има възможноста - било през бюджета, било през финансиране от държавна компания. Трябва съгласието на продавача - тази сделка е готвена извън държавата между частен субект и чешка компания и имаповече от година и половина история. Включваме се на етап, в който зависим от купувача и продавача", уточни Горанов.

Върбакова заяви, че заминава на преговори с ЧЕЗ-Груп като представител на собствените си фирми, а не на държавата. По думите й цялото финансиране на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ ще стане публично, международни банки ще подкрепят сделката и "няма участие на български банки във финансирането".

Собственичката на купувача на ЧЕЗ-България според Търговския регистър Гинка Върбакова се очакваше да дойде днес в парламента за ислушването в две парламентарни комисии по сделката за продажба на електроразпределителното дружество. Получено бе потвърждение на поканата, научи Клуб Z.

Тази сутрин стана ясно, че самата Върбакова е в Министерския съвет на среща с премиера Бойко Борисов. Обратът дойде след разговора. 

Рано тази сутрин от правителствената информационна служба съобщиха за нов разговор между Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш. От съобщението се разбра, че Борисов е помолил за съдействие за разговор с ръководството на ЧЕЗ-Груп в случай, че България реши да купи електроразпределителното дружество. Бабиш на свой ред обърнал внимание, че договорите вече били подписани, става ясно още от текста.

Развитието на скандала с продажбата на ЧЕЗ-България от тази сутрин идва часове преди "голямото изслушване" на родните институции, на което е поканена и фирмата "Инерком".

Ще я бъде ли сделката на продажба на ЧЕЗ-България на "Инерком"?

Кой стои зад бизнесдамата, за която аудиторията не беше чувала досега, която се обяви за единствен собственик на фирмата с оферта за бизнеса на ЧЕЗ у нас, чийто годишен оборот е 2 млрд. лв.?

Откъде Върбакова е осигурила около 320 млн. евро за сделката? Намесени ли са руско-грузински офшорки и интереси? И трите банки, за които се твърди, че биха отпуснали финансиране - още ли стоят зад намеренията си?

Участва ли по някакъв начин държавната Българска банка за развитие в сделката?

Могат ли КЗК, КФН, КЕВР и спецслужбите да спрат продажбата на ЧЕЗ на "Инерком"?

Това са само част от въпросите, на които отговори ще трябва да дадат петте ключови институции - Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за енергийно и водно регулиране, Комисия за финансов надзор, Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“. 

До снощи нямаше информация дали Върбакова и нейни представители биха се включили в голямото изслушване. Според Правилника за работата и дейността на Народното събрание Гинка Върбакова, не е длъжна да се отзове физически на поканата. Задължението важи само за представителите на държавната, общинската администрация и всички "длъжностни лица", които бъдат призовани на изслушване в постоянните парламентарни комисии. За гражданите важи дружо задължение - дори и да не се явят на заседание, наравно с останалите изброени, са длъжни "да предоставят при поискване всички сведения и документи, както и становища, необходими за дейността на постоянните комисии".

Срещата в Народното събрание е насрочена за 14,15 ч.

Тези, които не са поканени на сбирката са представители на споменатите в публикации, тръгнали от чешката медия "Лидове новини", близка зо премиера Андрей Бабиш, банки. Според "Лидове новини" това са Уникредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и ББР. Първите преди дни отказаха да разкрият имат ли нещо общо, държавната банка категорично отрече да участва, но това се случи преди статията в чешката медия, а от ПИБ до момента няма публична реакция.

Очаквайте подробности!

Коментари

Глупава Гинка

Що отиде? Не се огъвай, купувай тока... пък после предложи на ББойко да купи от теб 34% за 2-3 млрд!!!!

самолета

ББойко да даде правителствения самолет на Гинка до Чехия!!! Бойко е на зор, да си плати.

Алоу!

Ти да не си №КОЙ дето стои зад Гинка Върбакова?
 's picture

д-р Петрoff

Май и тази сделка ще се решава от съда.

Ако съм на Гинчето, първо ще фрасна по нЕкои медии с дела за големи суми. Странно е тя да казва,че няма бг банки, а всички да медии да спекулират. Странно е и това, правителството да се меси в частна сделка, по която не е страна.Но най-странно е БСП да иска обяснения от всички, вкл. чешкото правителство. Ако се разтури сделката и Гинето и ЧЕЗ ще съдят България и ще я осъдят за сериозни пари.

Да ни осъди!

Ние ще плащаме защото сме избрали мафиоти да ни управляват. А милиардите които плащаме и ЩЕ плащаме на Русия, за КТБ поне 5-6 млрд ще платим още, за Белене ще даваме по половин млрд на Русия ежегодно докато я има, Общо заради КЕВР ще платим още млрд..... да ти ги броя ли? А идва 2022 г и ще лъсне липса на 20-тина млрд в ЧПФ....

До защитниците на тази частна сделка.

Държавата трябва ли да се намеси ако частната сделка е за покупка на атомна бомба?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

????????????

"Колегите от БСП ни попитаха защо не извадим 380 млн., за да купим активите на ЧЕЗ. Защо само на ЧЕЗ, а EVN и "Енерго-про"? Защо да не вземем и "Лукойл Нефтохим"", попита Борисов. По думите му Западът не работи по този модел и "ние като проевропейска държава трябва да следваме техния пример". Сега премиерът се врътна на 180 - моли чешкия премиер Бабиш, на който нанесе няколко крушета за лъжи, да съдейства, та да реализираме идеята за одържавяването на ЧЕЗ." И си казва - НЕ СМЕ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА.. И така - КОЙ БИВШ КМЕТ накара България да се признае за виновна по арбитражно дело с обвинение за ЕКСПРОПРИАЦИЯ? И една задачка: 2012 - се продават 33% от ЧЕЗ за 115 млн. лв. 2018-та леля Гицка си пазарува 67% от ЧЕЗ за 320 млн. + 160 млн. кредит на ЧЕЗ от ЕБРВ.. Да го закръглим - 500 млн. ЕВРО, а не лева.. Пита се: колко ще плати държавата сега за 34% от тези 67%.. Да ги закръглим и тях - на ПОЛОВИНАТА... И за накрая - има ли наивник, който да си мисли, че тез зад зелената жилетчица ще МУ дадат контролен пакет от ЧЕЗ без пари..

Бих се съгласил с онези горе, че някой трябва да бъде съден....

....само че, ако този някой е Борисов и тези дето са около него! Кога по дяволите управляващите в България ще се научат да си поемат отговорностите!? Ама не само политическата отговорност, но и материалната!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.