Развихрилият се около продажбата на ЧЕЗ на малко известната "Инерком" на Гинка Върбакова политически скандал е принудил банките, участнички в сделката, да се оттеглят.

Това пише сайтът Mediapool, позовавайки се на източници в банковите среди.

След възмутените коментари на Бойко Борисов от вторник и общополитическото съгласие, че стратегическите за националната сигурност активи на ЧЕЗ не бива да попадат в съмнителен инвеститор с малък опит и неясно финансиране като "Инерком", банките оттеглят ангажимента си към сделката, посочва Mediapool.

Така наречените "писма за комфорт" са ангажимент за финансиране с много условия, но при измерим политически риск. В момента този риск вече е неизмерим, коментира банков източник. Това означава, че Върбакова няма как да осигури всичките 342 милиона евро, каквато е общата стойност на сделката.

Всъщност най-достъпният за правителството инструмент да осуети продажбата е да нареди на Българската банка за развитие, чийто приницпал е Министерството на икономиката, да оттегли писмото за подкрепа. Твърди се, че това вече е сторено, макар към момента Българската банка за развитие да отрича каквото и да е участие. Министърът на икономиката Емил Караниколов е наредил на надзорния съвет на ББР да извърши пълна проверка на случая с фигуриращите в информация от Чехия данни за нейно участие в сделката. Резултатите й ще бъдат обявени като приключи.

Както Клуб Z писа чешката медия "Лидове новини" , собственост на премиера Андрей бабиш, излезе преди ден с нова публикация за сделката между ЧЕЗ- България и "Инерком-България" на Върбакова, в която се твърди, че финансирането на продажбата ще стане с помощта на две български банки. Медията се позовава на собствени източници като вече излезе с публикация, според която финансирането на сделката ще стане с три източника - собствени средства на фирмата-купувач, банкови гаранции и кредити от офшорни компании. 

"Лидове новини" откри каква информация е представила "Инерком" пред ръководството на ЧЕЗ. Част от средствата - 260 млн. евро, или 6,5 млрд. крони, според  документи до борда на ЧЕЗ, са обещани от две частни банки - "Уникредит Булбанк" (180 млн. евро) и Първа инвестиционна банка (80 млн. евро), написа изданието.

"Представители на "Инерком" в материалите за ЧЕЗ са споменали и Българската банка за развитие, която се очаква да се погрижи за рефинансиране на вече съществуващ заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, предоставен на ЧЕЗ", допълва изданието.

Държавната Българска банка за развитие е потвърдила с писмо, че ще даде 75 млн. евро за рефинансиране на съществуващи заеми на придобиваните активи. Останалите пари са от офшорни фондове и компании. 

Информация за сделката и участието на банките в нея депозира днес премиерът Борисов в секретното деловодство на парламента.