Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чешката медия "Лидове новини" днес излезе с нова публикация за сделката между ЧЕЗ- България и фирмата "Инерком-България" на Гинка Върбакова, в която се твърди, че финансирането на продажбата ще стане с помощта на две български банки. Медията се позовава на собствени източници и преди ден излезе с публикация, според която финансирането на сделката ще стане с три източника - собствени средства на фирмата-купувач, банкови гаранции и кредити от офшорни компании. Днес в новата публикация пише:

"Лидове новини" откри каква информация е представила "Инерком" пред ръководството на ЧЕЗ. Част от средствата - 260 млн. евро, или 6,5 млрд. крони, според  документи до борда на ЧЕЗ, са обещани от две частни банки - "Уникредит Булбанк" (180 млн. евро) и Първа инвестиционна банка (80 млн. евро). 

[[nid:64778]]

Представители на "Инерком" в материалите за ЧЕЗ са споменари и Българската банка за развитие, която се очаква да се погрижи за рефинансиране на вече съществуващ заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, предоставен на ЧЕЗ"

Чешката медия припомня и публикацията си от предния ден, според която част от финансирането на сделката щяло да бъде осигурено от офшорни компании. 

Клуб Z потърси за коментар споменатите български банки. Ето реакцията от "Уникредит Булбанк":

Гаранцията за участие в сделката беше от Уникредит Булбанк, затова очакванията са банката частично да финансира и покупката. На запитване от Клуб Z от банката заявиха, че не коментират, тъй като отношенията с клиентите са защитени от банкова тайна.

В неделя в специално изявление от държавната Българска банка за развитие категорично отрекоха да имат нещо общо със сделката за продажбата на ЧЕЗ-България. В съобщението пише:

Ръководството на Българската банка за развитие потвърждава официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания „Инерком“.

Това бе заявено и в официално писмо до електронното издание Mediapool по-рано миналата седмица във връзка с публикации по темата.

С настоящото припомняме, че разпространяването на непотвърдена информация, свързана с кредитните институции, е в противоречие с българското и европейското законодателство, и може да бъде наказуемо.

"Лидове новини" също припомнят позицията на държавния трезор, който и пред тях е дал същия отговор. В чешката медия обаче цитират думи на говорителя на ЧЕЗ

Ладислав Криз, според когото мениджмънтът на ЧЕЗ разполага с писмо от ББР, в което банката декларира интерес на "Инерком" за рефинансиране на заема от ЕБВР (заемът е на ЧЕЗ, а не на фирмата купувач, става ясно от публикацията - б.р.)

"Във фазата преди подписване на сделката не е възможно да се получи сериозно банково становище за обвързаност при финансирането. Банките имат нужда от подписан договор - това се сручи в петък", казва още Криз пред чешката медия.

В интервю за "24 часа", публикувано в днешния брой, собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова отрича ПИБ да има общо със сделката по какъвто и да било начин. Ето тази част от интервюто й пред вестника: 

- Финансиране от ПИБ?

- Няма финансиране от ПИБ, казах - международна банка.

- Финансиране на гаранцията от “УниКредит”?

- Конфиденциална информация, нямам право да коментирам.

Коментари

Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Добре де - ПИБ и Уникредит

Ами останалите стотина милиона? Гинка има активи за 100 милиона, но това са нейните собствени фирми, а не свободен капитал, с който разполага. Ако нещата бяха толкова прости никой нямаше да ги крие. И защо червените млъкнаха? А "поразяващата уста" Дончева изведнъж заговори пак за митологията със СИК и пусна лъжите, че след 10 ноември имало спиране на тока поради некомпетентни кадри.

Ако доживеем ще видим!

До няколко седмици ще се успокоят духовете, ще се изгърмят халостните патрони, ще изплуват няколко важни песъчинки информация и .... ще видим! Смешно ми е как г-жа Лъжа млъкна на секундата след изплаването на руската връзка?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.