Премиерът в оставка на Чехия Андрей Бабиш е потвърдил пред чешки журналисти, че във вторник се е чул по телефона с българския си колега Бойко Борисов заради сделката за продажба на българските активи на ЧЕЗ. Но е заявил също, че е отказал да праща "секретни документи".

Това съобщи сайтът "Лидове новини"  - свързан със самия Бабиш, в който няколко дни поред излизат новини за продажбата на електроразпределителното дружество у нас. Там се появи и информацията за заявено финансиране на покупката от "Инерком" на Гинка Върбакова от две български банки, твърдението за връзка на Българската банка за развитие със сделката, връзката с грузинско-руски офшорни компании, както и интервю на Бабиш. В него той казва, че е "шокиран" от новините от България по казуса.

В публикацията на "Лидове новини" от днес е цитиран премиерът Борисов от "Ройтерс" с това как вчера е заявил, че е получил "секретни документи" от чешкия си колега. 

Борисов обаче във вторник в парламента не каза точно това. Той съобщи, че е получил информация от кабинета на Бабиш след телефонен разговор, която обаче е предал в секретното деловодство на Народното събрание - не защото е секретна, а защото тя съдържа информация за конкретни банки. 

В случая може да става дума и за проблем в превода на думите на Борисов предния ден - тъй като чешката медия се позовава на "Ройтерс". В публикацията на англоезичната агенция пише, че Борисов е съобщил, че е получил "confidential documents" (конфиденциални документи), показа проверка на Клуб Z.

И по-рано днес - преди цитираната публикация в чешкия сайт, на база на твърдения на БСП, че в деловодството има само един лист, без подпис и печат, който не съдържа класифицирана информация, от Министерския съвет уточниха:

"Информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш след като беше поискана от премиера Борисов при проведения телефонен разговор между двамата. Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание."

Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването й".

В статията на "Лидове новини" от днес Бабиш е цитиран още с това как Борисов му е съобщил, че "има проблем с фирмата купувач и финансирането на сделката, а аз му обясних, че сделката е сключена на чешка територия".

"От самото начало чрез Министерството на финансите и ние казвахме, че не харесваме тази сделка, но надзорният съвет на ЧЕЗ ни увери, че всичко е прозрачно - и купувачът, и кредитите", казва Бабиш.

Същата теза чешкият премиер сподели и ден по-рано в интервюто си за изданието. 

В статията на "Лидове новини" се припомня още, че информацията за евентуално участие на Уникредит булбанк е дошла от цитиран от изданието говорител на ЧЕЗ Груп.

От БСП днес поискаха листът от секретното деловодство да бъде разсекретен преди изслушването на институциите по сделката между ЧЕЗ и "Инерком" в парламента утре.

В края на деня от Министерския съвет изпратиха още едно уточняващо съобщение по повод материала в "Лидове":

"По повод появили се медийни интерпретации държим да уточним, че информацията относно сделката с ЧЕЗ е изпратена веднага след проведения телефонен разговор между премиерите Борисов и Бабиш от електронната поща на Ондрей Ланда, заместник-министър на финансите в чешкото правителство и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ, до съветник в кабинета на българския министър-председател".

Надолу се повтаря вече посоченото в отговор на питанията на левицата.