Третата по активи банка на Латвия - ABLV, ще бъде закрита заедно със своята дъщерна банка в Люксембург. Решението е на Европейската централна банка (ЕЦБ), която посочва и причината - пране на пари от Русия и други бивши съветски републики. ЕЦБ, която надзирава банките в еврозоната, няма да се възползва от Единния механизъм за преструктуриране (ЕМП), чиято цел е да осигури организирано преструктуриране на неплатежоспособни банки, като разходите за данъкоплатците и реалната икономика бъдат сведени до минимум.



По информация на американското министерство на финансите през латвийската банка от 2010 година досега са минали милиарди долари съмнителни капитали. Източникът на парите била севернокорейската ядрена програма, както и Азербайджан, Русия и Украйна. Наред с това централната банка на Латвия, ръководена от разследвания по обвинения в корупция гуверньор Илмар Римшевич, оказвала помощ на ABVL, като купила ценни книжа за 13 милиона долара.

Заради всичко това Европейският надзорен механизъм определи съществуването на банката като "неотговорящо на обществения интерес" и препоръча затварянето й.

ABLV в момента няма достатъчно средства, за да се справи с масовото теглене на депозити от вложителите си. От 13 февруари т.г., когато обвиненията към банката станаха обществено достояние, вложителите са изтеглили над 1.6 милиарда евро. 

В момента банката може да събере едва 86% от сумата, необходима за изплащането на сметки и депозити. Затова от 18 февруари й е забранено да извършва плащания в евро. Клиентите на банката ще получат суми до гарантираните от закона 100 000 евро, всички средства над тази сума се губят. 

Освен този скандал банковата система на Латвия е разтърсена и от случващото се с осмата по активи банка в страната - Norvik bank. Гражданите и фирмите започнаха да изтеглят влоговете си и за няколко дни бяха опразнени сметки за над 43 милиона евро. Основен акционер в тази банка е британският гражданин от руски произход Григорий Гуселников. Именно Гуселников обвини управителя на централната банка на Латвия Римшевич, че го е изнудвал за подкупи чрез други лица.

Банката не е случайна, заместник-председател на съвета на директорите на Norvik bank е бившият секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Гуселников е мажоритарният собственик на банката и обвиненията му, заради които Римшевич беше задържан, а офисът и домът му обискирани, предизвикаха огромен скандал в Латвия. Като шеф на централната банка Римшевич е преживял няколко правителства.

За да се отърси от подозренията, че латвийски банки служат за пране на пари и съмнителни операции, банковите власти в Латвия наложиха глоби на три финансови институции, които са имали сметки, свързани с финансова измама в Молдова от 2014 г. в размер на $1 млрд. През миналата година пък пет банки в прибалтийската държава се съгласиха да платят глоби за това, че не са успели да извършат необходимите проверки и да съберат достатъчно информация за трансакции и бенефициенти по сделки, свързани със Северна Корея.