Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за #ЧЕЗ:

Да, сделката има почти изцяло частноправен характер.

Въпросът е не толкова кой стои зад г-жа Върбакова, а защо нито един голям играч на енергийния пазар не проявява интерес? Къде са мощните международни компании със собствено ноу-хау, иновации, патенти?

Сделката е за придобиване на монопол върху близо 60% от разпределението на енергия в България, а "акулите" не са в басейна. Защо?

Отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата. Държавната регулация на енергийния сектор е отровен коктейл от равни части корупция и популизъм (и то въпреки усилията на доста приличния състав на КЕВР... представете си, ако го сменят...). Който и да поеме разпределението, става заложник на интересите на няколко политико-енергийни мафии, на крупните крадци на ток (които съвсем не са ромските махали, а големи бизнеси) и на страха от реформи на управляващи и опозиция.

Не знаем със сигурност дали зад г-жа Върбакова има политически интереси, дали има скрит местен или чужд бизнес или... няма нищо. 

Но със сигурност знаем, че ЧЕЗ от години се опитват да се махнат от българския пазар, а нито един голям и сериозен инвеститор не иска да влезе на него. И това е много лошо...

----

* Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.