Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Седите си на по бира и човекът срещу вас си отваря телефона, нацъква нещо набързо, бие "ентър" (или стрелкичката на FB Messenger, по-точно), ухилва се и пак си говорите. След 20 секунди пак. След още 30 - отново.

Дразни ли ви? Мен отдавна не. Да, принципно не е много възпитано някой да се закове в чат програмата на телефона си, докато уж участва в разговор, но… всъщност и аз го правя. Понякога. Добре де, често. Всички го правим. Всички. Понякога. Или често.

Чатът е измислен някъде около 100 000 години преди Христа, но тогава са му викали със старомодното име говорене. Месинджъри не е имало, та нещата е трябвало да стават лице в лице. 

После обаче хората откриват шарени и трошливи камъчета и някъде преди 30 000 години се развива първата стъпка към месинджърите - пещерните графити. Скоро след това се появяват петроглифите, а съвсем, съвсем наскоро - преди около 6000 години - се появява и първата писменост. Вече сме готови за месинджърите!

Античните Никлас Ценщрьом и Янус Фрийс обаче (създателите на Skype) не бързат и чак към 550 г преди Христа патентоват първата чат програма. Викат й поща. Чувал съм, че някои хора я ползват за чат и до днес. Но от моя опит в интернет съдя, че основната употреба е за пращане на наркотици и секс играчки…

Работите затихват до 1792 г., когато е разработен първият телеграф - това е като чат, на който са ти се развалили всички бутони освен точката и тирето. 40-тина години по-късно Морз измислил и как да се чати само с тези двата бутона…

Нещата после станали бързо - през 1876 година идва телефонът и хората пак са принудени да си ползват гласните струни, а през 1983-та най-после налицe е интернет. Апропо, първата чат програма за компютри е по-стара от мрежата - Talkomatic през 1973-та. От нея именно е онова странното в старите хакерски филми, където, като ти пише човекът, виждаш буквите му да излизат една по една на екрана.

Нататък вече и аз имам спомени - IRC, онова древното грозно нещо ICQ… чат стаи, лични чатове, никнеймове, канални драми, спорове, въобще златната ера на интернет комуникацията - когато там имаше основно тийнейджъри и тук-там някой заблуден уж възрастен. Дори си помня още пълния ICQ номер. Без майтап - 297 151 166. А иначе знаете ли колко телефона помня? Два.

После започнахме пак да си говорим, дори да се гледаме онлайн. Появиха се форуми, чатове, миничатове, браузър чатове, чатове за смартфони, чатботове, когато в целия интернет не се намира жив човек, с когото да си говориш, и всякакви други чатуротии.

Междувременно всяка година стотици неолудити истеризират как новата комуникация е по-лоша, по-неистинска, как ни зомбира и ни превръща в прикачени към устройствата ни с някаква неразрушима дигитална пъпна връв.

Няма драма, каза Зукърбърг, и направи чат и за най-голямото ИТ зомбиране на света - социалните мрежи. И сега си чатим колкото си искаме с всякакви джаджи през всякакви апове. Според разни учени глави скоро технологията ще стане по-невидима и чат комуникацията по-директна - дали ще имаме прозорец в горната част на окото или нещо подобно, още не е ясно.

Идеята е друга - че комуникацията с десетки хора ще продължава, но без досадното зяпане надолу в екрана. Така ще можем да продължим да общуваме със света около нас и с малко практика да не ни личи, че чатим с двама американци, испанец и украинец в Discord, докато си пишем с руснак в Telegram, уговаряме пиене с трима приятели във FB и същевременно убедително се правим, че слушаме шефа си. Сиреч - всички ще са доволни.

Скоро обаче ще видим и виртуалната чат реалност да става нещо масово. Ще спрем ли да се виждаме с хора тогава? Не, разбира се. Казвали ли сте си наздраве по скайп видеоразговор? Доста глупаво е усещането да се чукнеш с ръба на лаптопа. За целувките да не говорим… нехигиенично е.

Специалистите всъщност смятат, че просто ще започнем да ценим повече реалните контакти. Както е и сега. Замислете се кога ви е било по-хубаво - с приятели на живо последния път, или когато си чатихте?

Цял живот слушам как чат комуникацията е по-ограничена. И тя е. Но идеята й не е да замества тази лице в лице, а да я допълва. И тъй като тази комуникация е много по-улеснена, всъщност ни остава много повече време за общуване.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Коментари

Emil Kasamakov's picture
Emil Kasamakov
Emil Kasamakov

"... чак към 550 г преди

"... чак към 550 г преди Христа патентоват първата чат програма. Викат й поща." Тц! Няма начин да е измислена тогава. Редовната поща се появява с появата на държавата. Не е възможно да управляваш държава, ако нямаш редовни съобщения между столицата и районните центрове. Нито пък можеш да държиш връзка с войските си на поход без поща. Това, че до нас е стигнало само описанието на Ксенофонт за персийската поща не означава, че няма по-ранни пощи. Има свидетелства от Древен Египет, има и от Месопотамия за редовна пощенска служба хилядолетия преди персите. Пък и като говорим за история ние европейците някак все забравяме, че още по на изток също е имало държави и империи. И също са били с писменост. * * * "... 1792 г., когато е разработен първият телеграф... Създателят на машинката - Морз" Морз ще да е бил уникален гений, понеже през 1792 е бил бебе на една годинка. :) Наистина разработва въпросния наложил се електрически телеграф само че няколко десетилетия по-късно. Но преди него има друг работещ руски електрически телеграф от 1832. И още един английски електрически от 1816. Всъщност Морз не изскача от нищото, а усъвършенства предните системи. А този през 1792 е френски телеграф работещ със семафорни станции разработен от Клод Шапе. Именно той измисля думата "телеграф", а не Морз. * * * "... първата чат програма за компютри е по-стара от мрежата - Talkomatic през 1973-та." Не е. Първите чат съобщения са от 60-те - още с появата на мрежите е имало нужда от връзка между терминалите. Не са били отделни програми, а част от ОС, но са се ползвали по същия начин.

...

За Морз си прав :). 1792-ра е първият ранен телеграф, да, Морз доразработва стар дизайн. Малко припряност в редакцията. В историята не могат да се правят свободни предположения какво може да е имало. Да, вероятно поща е имало и преди това. Но нямаме данни за това. А по отношение на Talmomatic, мисля, че ясно съм написал, че става въпрос за първата чат-програма, не вградена опция за подаване на съобщения между терминали. Не твърдя, че това са били първите чат-съобщения.
Emil Kasamakov's picture
Emil Kasamakov
Emil Kasamakov

Аз не правя свободно

Аз не правя свободно предположение за това какво може да е имало, а обосновано твърдение без какво не може да работи държавата. Даже не е предположение и дори не става дума само за държавата, понеже и от египтяните и от асирийците има запазени писма. Както лични, така и бизнес. Например някои от асирийските писма са още от времето на Хамураби - повече от хилядолетие преди преди Кир Велики от 550 пр.н.е., за чиято поща пише Ксенофонт. Е, да - били са глинени, ама писма. И някои са в "пликове" пак глинени, запечатани и адресирани. Тоест не става дума само за собствени куриери на богатата класа, а именно за поща. Това не е мое предположение, а на историците. Както впрочем има свидетелства и за китайците при династията Чоу. И в трите случая става дума не за редки съобщения, а именно за пощенска служба с пощенски клонове, пощенски служители и т.н. А заслугата на Кир Велики е, че поевтинява услугата и я прави достъпна за по-бедното население. Което в никой случай не може да се нарече изобретение, както твърдите.

..

Правете разлика между куриери на фараона, краля, владетеля и прочие, разнасящи негови съобщения, и общодостъпна поща. Ако имате данни не само за собствени куриери на богатата класа, а за пощенска институция, много ще се радвам да ми препоръчате източник. Аз лично не откривам и не знам за такива преди Кир.

Г-н Кръстев, има измислен лек

за чатещи по време на биропиене. Слага се едно панерче за телефони на масата и първият, който посегне към него, плаща бирата на всички :) Аз например винаги обяснявам на събеседниците, че се налага да проверявам при получаване на съобщение или обаждане, защото може да е от децата и това е с приоритет пред всичко. Но пък извън тази ситуация всичко останало ми се чини невъзпитано.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.