Дипломати от Европейския съюз (ЕС) са премахнали т.нар. клауза за наказание от текста на споразумението за преходния период след Brexit, предаде британската обществена медия BBC. 

По-рано беше решено, че ЕС ще може да наказва Великобритания за нарушаване на правилата по време на 21-месечния период след Brexit - напускането от Великобритания на общността на 29 март 2019 г. През миналата седмица стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) ще предложи Острова да загуби достъп до европейския единен пазар, ако наруши правилата на ЕС по време на преходния период.

Но вече е обещана нова формулировка, която се позовава на стандартните процедури за нарушение на ЕС.

Лондон и Брюксел трябва да започнат преговори през следващия месец по условията на преходния период след напускането на Обединеното кралство, което според ЕС трябва да продължи до 31 декември 2020 г. Премиерът на Великобритания Тереза Мей смята, че периодът от около 2 години ще позволи на бизнеса да се приспособи към промените, възникващи след Brexit, и ще позволи на Великобритания да преговаря за бъдещите си отношения с ЕС.

Становището на Брюксел е, че Обединеното кралство трябва да спазва всички съществуващи правила и разпоредби по време на преходната фаза и в текст, публикуван миналата седмица, предложи да има специални санкции, ако това не бъде спазено.

Това разгневи редица британски депутати консерватори, които твърдят, че предложените преходни условия са прекалено наказателни, и по-специално - не трябва да се очаква Великобритания да се подпише под ново законодателство, за което не е имало никакви решения.

В края на февруари, когато се очаква да бъде публикуван разширеният проект на споразумението за оттегляне, ще стане ясно дали наистина обещаната отмяна на "клаузата за наказание" ще бъде заменена от по-мек вариант, както са се договорили 27-те страни членки на ЕС.