Какъвто и сценарий да бъде договорен за излизането на Великобритания от ЕС, все ще е лошо за Острова и икономиката му. Това става ясно от изтекъл в BuzzFeed.News правителствен анализ на икономическите последици. 

Документът "Анализ на излизането от ЕС" разглежда икономическото въздействие на Brexit при три вероятни сценария, но и при всеки прогнозата за икономическия растеж на Острова в следващите 15 години е да е по-нисък от сегашния. Без сделка с Брюксел при напускането на Общността, растежът ще намалее с 8%, със споразумение за свободна търговия - спадът ще е 5%, а в случай че Великобритания остане член на Европейското икономическо пространство, в което са още Исландия, Лихтенщайн и Норвегия - само с 2% спрямо настоящите прогнози.

Тези оценки не са публично достояние, тъй като са "прекалено смущаващи", според неназован правителствен служител от департамента, отговарящ за Brexit. Кабинетът на Тереза Мей ще бъде запознат с този анализ до края на седмицата.

Няма сектор от икономиката, нито пък регион на Обединеното кралство, който ще избегне негативните последици от Brexit. Единствено селското стопанство би пострадало по-малко, в случай че Великобритания се върне към правилата на Световната търговска организация (СТО). В този случай евентуална търговска сделка със САЩ ще стимулира британския икономически растеж с едва 0.2% в по-дългосрочен план.

Най-тежко засегнатите сектори на британската икономика ще бъдат автомобилният, търговията на дребно, включително на храните и напитките, промишленото производство, химическата промишленост и производството на дрехи, съобщи Buzzfeed News.

Противниците на излизането на Великобритания от ЕС се възползваха от изтичането на документа. "Почти всеки сектор и регион на икономиката ще бъдат засегнати. Болезнено ясно е, че числата са мрачната част от историята. Зад тях са хиляди работни места, предприятия и домове, които са изложени на риск", заяви Елоиз Тод, изпълнителен директор на организацията "Най-доброто за Великобритания".

"Правителството нарича този документ "смущаващ", но това е нещо повече. Това е колосален акт на икономическа вреда, която сами си нанасяме, написана черно на бяло. Четем за икономика, изправена над бездната", казва Тод.

В последните дни зачестиха изявления на високопоставени служители на Европейската комисия, в т.ч. председателят й Жан-Клод Юнкер, които казват, че все още има време Великобритания да се откаже от напускането на ЕС и ще бъде добре приета отново.