Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

При протестите в защита на Пирин става дума за "група, която няма парламентарно представителство и протестите са начин да заяви позиция". Така Румяна Бъчварова - бивш вътрешен министър, а в момента отново началник на кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, описа продължаващото недоволство на природозащитници и граждани срещу решението на правителството за промяна на плана за управление на Националния парк и заявките за промяна на концесионния договор с "Юлен" АД за ски зоната на Банско. 

В сряда премиерът отговори пред бТВ на един от най-острите въпроси, поставяни от протестиращите - кой стои зад концесионера "Юлен", назовавайки името на Цеко Минев (Първа инвестиционна банка).

"Това е само един от щрихите на противопоставянето. Нека всичко бъде открито, чисто и на масата", заяви Бъчварова пред Нова тв по повод признанието на Борисов.

Тя каза, че не може да гадае дали протестите ще продължат. И ги описа така:

"Става дума за група, която няма парламентарно представителство и протестите са начин да заяви позиция. Това се случва навсякъде където политическо и парламентарно представителство не съвпадат."

Бъчварова коментира и обявеното от Борисов оттегляне на Истанбулската конвенция от дневния ред на управлението.

"Обществото беше подведено от грешни интерпретации в текста на Истанбулската конвенция", заяви тя и добави, че когато документът е обсъждан от Министерския съвет, никой не е предполагал, че ще се индуцират толкова негативни реакции.

Тя не назова от кого е дошло "подвеждането" и добави, че е "необходимо време, за да може спокойно да се обясни какъв е подходът в тази конвенция". Бъчварова изрази надежда, че темата поне ще изостри вниманието към проблема с домашното насилие, който по думите й досега е бил премълчаван.

"В коалицията има диалог и уважение към мнението на останалите" - това бе коментарът на Румяна Бъчварова по повод заявките на част от лидерите на "Обединените патриоти", че ако конвенцията не бъде оттеглена и бъде приета, това ще свали от власт правителството "Борисов 3". Мнението бе на вицепремиера Красимир Каракачанов и председателя на ПГ на "Обединените партиори" Волен Сидеров, макар и несподелена от другия вицепремиер от формацията Валери Симеонов. 

На въпрос дали като държава ни дискредитира фактът, че не приемаме веднага Истанбулската конвенция като други страни в ЕС, Бъчварова заяви, че тези особености се вземат под внимание, но не са пречка в отношенията. 

Началникът на кабинета на Бойко Борисов обяви категорично, че позицията против провеждането на "Луковмарш" е официална позиция на правителството, но режимът на проявата е такъв, че не може да бъде забранено провеждането й. 

"Много се опасявам, че се връщаме към тема, която сякаш беше затворена - оценката за събитията от 1944 г. и Народния съд. Вкарвайки тази тема като част от борбата на БСП срещу правителството, ние се връщаме много назад и по-лошо - представяме темата по превратен начин на младото население. Моето съжаление е за БСП, че върнаха назад партията си и заличиха усилията на много честни социалисти, които успяваха да се разграничат от това минало", заяви Бъчварова.

Коментари

 's picture

bguenovic

Обаче Шиши ако изяде масата,

Обаче Шиши ако изяде масата, ко праим тогаа?
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

По-добре инвестирай

в недвижимо имущество или дългосрочна емиграция, че това се готви от известно време.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.