Делото КТБ, сравнено навремето от прокуратурата с "кацане на Луната с дизелов двигател", пак не тръгна. Невъзможно е да се проведе дори задължителното предстартово разпоредително заседание - на което страните се събират (без изключения) и обсъждати базисните неща за процеса - подсъден ли е на този съд, разбират ли обвиняемите в какво ги обвиняват, има ли пропуски за отстраняване от прокуратурата....

Нещата дори отиват на все по-голям "купон":

Днес се оказа, че Цветан Василев най-после е получил в Белград документите - препис от обвинителен акт, 6 броя призовки и разпореждане на съда.

У нас са се върнали разписки за връчване на документи, т.е. - че международната съдебна поръчка е изпълнена от страна на Сърбия.

На призовките обаче има саморъчно отбелязване от главния обвиняем - че е полчил посочените документи, но не може да се яви по причина водено срещу него екстрадиционно производство в Република Сърбия. Което си е самият факт.

Така практически искането за екстрадиция на Василев - за да отговаря по делото, вече е пречка той да се яви.

На всичкото отгоре адвокатите му Карадалиев и Симеонов изразиха съмнение дали сега се води редовно призован. Те не са могли да се запознаят със сръбските документи, които дошли късно вчера следобед.

Напук на пълната зала с подсъдими и адвокати (всички привлечени да отговарят по делото са общо 18 души, б.р.), за втори пореден път не се яви изпълнителният директор на КТБ Георги Христов.

Не е добре и днес ще ходи на лекар, каза адвокатът му Антон Бората. Той вече е представил медицинско за неявяването си първия път. Въпреки това съдийката го глоби 1000 лв. по причина - че вече два пъти не идва на самите процеси и не представя медицински документ в рамките на самото дело.

Днес стана ясно, че мъжът има хронично бъбречно заболяване и няма да се яви и на определената следваща дата, която е... утре, 15 февруари.

Съдия Виржиния Петрова освен глобата му назначи и пълна съдебно-медицинска експертиза, която да установи актуалното му състояние, като допълни, че иска и историята на залболяването - всичко. За да е още по-забавно, Христов не е осигурен, т.е. - няма болничен лист. Съдийката го и глоби със споменатите 1000 лв., пък той после да обжалвал.

- Заслужава да събера целия този състав утре отново, за да видим дали ще дойде - каза ядовито съдийката, като посочи с ръка пълната догоре голяма зала на спецсъда.

- 90 % съм сигурен, че няма да дойде - опита да се оправдае адвокатът, след като се чу с Христов за евентуалната утрешна дата.

- Аз в проценти не мога да разсъждавам - сряза го съдийката.

Според прокуратурата по отношение на подсъдимия Василев са изпълнени всички порцедури и би могло делото да се разглежда в негово отсъствие.

Заболяването на Христов обаче е единствена причина и не трябва да се дава ход.

Пред журналисти навън адвокат Христо Ботев изрази мнение, че е редно делото трябва да се спре, докато не приключи екстрадиционното дело. А че институтът на задочното съдене е предвиден, само когато човекът е издирван по света и не е открит. А в случая имаме подсъдим, който иска да даде показания.

"Как може той да отсъства, да не му бъде дадена възможност да даде обяснения, и делото да си върви? Според мен това дело трябваше да бъде спрян отдавна."

Другият адвокат - Консатнитн Симеонов отговори на журналистически въпрос - дали някога "мегаделото" изобщо ще тръгне и че почват да се разболяват хора:

"Аз не съм внасял обвинителен акт за 18 човека. И също толкова адвокати има... Ами има болни хора, грипово време е."

След процеса шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев каза, че не са те, които бавят делото.

"Не е прокуратурата тази, която саботира процеса. Прокуратурта иска това дело да тръгне и да чуете всичко по него, а чрез вас и обществеността.

За всички е ясно, че Цветан Василев се укрива. Той не иска да се яви пред българския съд”,  заяви Иван Гешев.