За 14 февруари остава опитът на Специализирания наказателен съд (СпНС) да проведе поне задължителното на старта разпоредително заседание по делото КТБ.

Без изненади - днес се оказа, че от 18-те подсъдими нередовно е призован и не се явява Цветан Василев. На адреса му на ул. "Кричим" 78, ап. 19 по сведение на домоуправителя търсеното лице от години отсъства, а ап. 19 в момента е необитаем. Според справка от НОИ – няма данни за трудови взаимоотношения на Василев, т.е. - междувременно някъде да се е хванал на работа в страната.

Съдия Виржиния Петрова докладва поне, че е получен отговор от заместник-националния представител в Евроджъст, че на пленарно заседание на колегията е докладвана българската съдебна поръчка, за да се получи регистрация на казуса и да се отнесе до Сърбия. Изпратено е запитване до контактната точка на европейската мрежа за съдебно сътрудничество в Сърбия. Има отговор – че все още няма обратна информациая дали Василев е получил книжата, изпратени със съдебната поръчка.

Днес на настояването на съдийката дали двамата му адвокати нямат негов телефон или друга идея как да бъде уведомен, тя получи... поклащане с глава от одвокат Лазар Карадалиев. Константин Симеонов си мълча.

Всичките други подсъдими се явиха с изключение на Георги Христов, който пък е болен.

На делото стана ясно и че някои от страните имат искания да се запознаят с определени материали. Затова съдийката призна, че не може да им ги осигури, защото все още сканират документите. По нейна прогноза поне след две седмици ще са готови с цялото дело, сканирано.

"Има един скенер", вдигна рамене съдия Петрова.

Тя похвали адвокатите, които иначе отправили много коректни искания за материали - от кой том коя страница искат. Което по никакъв начин не променя нищо засега.

След като всички се съгласиха, че разпоредителното заседание не може да почне без редовно призован основния обвиняем, прокуратурата поиска делото да се отложи. Само че следващата дадена дата беше утре - 24 януари. Така се разбраха, че казусът остава за 14 февруари.

Какво е разпоредително заседание?

На въведеното с последните промени на НПК от ГЕРБ през ноември разпоредително заседание участват прокурорът, подсъдимите и защитниците. Целите му са да се обсъди подсъдно ли е делото на този съд, има ли основание за прекратяване или спиране, допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, налице ли са основания за разглеждане по особени правила, при закрити врати, какви мерки за неотклонение са взети, искания за събиране на нови доказателства и др.

Според официалната версия, така ще се забърза процесът, като се отнеме на съда възможнстат да връща обвинителния акт за отстраняване на допуснати нарушения от държавното обвинение (както беше досега). Според критици на прокуратурата - като адвокат Ина Лулчева, целта е ясна - накрая, дори да е имало пороци в обвинителния акт и евентуално завишаване на оправдателните присъди, за пред обществото съдът да изглежда виновен, а не подчинените на Цацаров.