Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Подкрепяме България да се присъедини към Шенген и искаме да похвалим усилията и постигнатото от премиера Борисов и от екипа му по отношение на прилагането на необходимите политики, за да се реализира това членство, но е необходимо да се свърши още малко работа от всички заинтересовани, включително и в България”. Холандският премиер Марк Рюте каза тези думи по време на краткото си посещение в София тази седмица. Холандия е сред страните в Европейския съюз, които не дават политическо съгласие за влизането на България в Шенген, въпреки че страната отдавна е изпълнила техническите критерии.

Докато едни журналисти очакваха думите на Рюте, други проследиха поредното съдебно заседание срещу арестувания и вече отстранен от длъжност кмет на община Септември Марин Рачев. На пръв поглед няма нищо общо между двата сюжета. Но някои детайли от кметската история дават изчерпателен отговор на въпроса защо част от западните партньори на България все още нямат доверие на нашите правоохранителни и правораздавателни институции. Просто е: нямат доверие, че българските власти могат и искат да хващат бандити. И се страхуват, че от службите ни може да “тече” информация, а от всичко това да пострадат и те.

Арестуваният кмет

Прокурори и антимафиоти нахлуват в сградата на община Септември и извеждат кмета Марин Рачев. Обвиненията са две - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. По-късно прокуратурата споменава 14 фирми на негови близки, които са спечелили поръчки за над 13 милиона лева. Говорителката на главния прокурор говори за схема за “източване на общината”, която описва така: кметът дава поръчки на фирми, управлявани от негови роднини, но обслужвани от една счетоводна кантора. Съдът отстранява кмета, а той е освободен с рекордна гаранция от 250 хиляди лева, която обжалва. Един от съобщените детайли е, че в дома на Рачев са открити секретни документи от ДАНС, свързани с разработки срещу купуване на гласове.

Проблемите в тази история са поне два. Първият е, че информациите за реалностите в община Септември не са от вчера. Още миналата година публикации в медиите разкриха част от схемите. Една от тях - роднина на кмета купува нива и я продава на общината 115 пъти по-скъпо. На няколко пъти граждани организираха протести и сигнализираха редица институции за корупция в Септември. Но дълго време не последва нищо. Държавата се задейства чак сега. Да, по-добре късно, отколкото никога, но усещането за кампанийност е натрапчиво. Вторият проблем е, че когато службите започнат да работят по някой случай, разработките им се озовават след това на нощното шкафче на разследваните.

Въпрос на доверие

Само преди няколко месеца община Септември отново беше в новините. Тогава личният пистолет на председателя на общинския съвет Лазар Влайков произвежда изстрел в ресторант. Резултатът: един труп. По-късно свидетели разказват за телефонен разговор между Влайков и районния прокурор, последван от експресно заключение на разследващите, че изстрелът е произведен от дете, което е взело пистолета. Хората започват да говорят и на бял свят излизат прекратени дела за побой от 2008 година и за намушкване с нож от 2012-а. Влайков веднъж е изключен от управляващата партия, но след това отново се оказва в листите и във властта.

Моделът “Септември” не е монопол само на това населено място. Това е концентриране на властта в малки или по-големи мафиотски групи, които узурпират ресурсите на местната власт, оплитат в себе си общини, полиция и прокуратура, функционират на ръба между уличния бандитизъм и костюмираната корупция, а в замяна осигуряват гласове на управляващата партия. И ако чадърът над тези групи случайно някъде се пропука и службите започнат да ги разследват, все се намира кой да им изпрати предварително материалите от разследването. На тази система българите нямат доверие - показват го всички социологически проучвания. Как тогава европейските партньори да имат доверие?

Дойче веле.

Ключови думи

Коментари

Бедров, бедров...

Няма модел "Септември". Има модел "Преход", в който всяка власт на прехода покриваше престъпления на "елита" в тайни досиета и после ги ползваше за собствения си интерес. По-лошо, всяка власт на прехода си направи клика слагачи, които развиха модела "крий нашите, плюй чуждите", на който ти си един от тарторите. Примерно, каквито и золуми да бъдат разкрити от партия, която ти плащат да плюеш, ти първо плюеш по разкритията и чаааак когато стане невъзможно да се отричат (и когато крадците бъдат оттричени), почваш да пишеш за "престъплението". Ама същевременно пускаш по някоя храчка и към разкрилите го, щото не са от "вашите". Докато кликата на слагачите, самотитулуващи се "журналисти" продължавате да работите за модела "крий нашите, плюй чуждите", докато всяко престъпление не се осъжда по един начин и докато всеки акт на изобличаването на корупция не се оценява по същество, докато всичките сте маскари, ако и от различен цвят, промяна няма да дочакате.
 's picture

Бобо

Червения макак

Абе ватнико колко ви плаща Прасето , нямате умора бе , глупост след глупост и всичко в защита на Кочината ....

Признавам,че вече почти не

Признавам,че вече почти не чета дежурните коментатори на статиите.Все някъде трябва да се работи,че идва лято.Дори мужишкия труд не е срамен.Обаче труд,който води до пълно игнориране на тредещия се(т.е.обезсмислен форум)е социалистически труд.Обречен!!! Иначе,когато отворя компютъра,първият сайт, в когото влизам е Клуб z.Вярвам на журналистите в него,нищо че няма форум,освен щатни наемници.Много лесно на тези писачи може да им се добави черна точка в професионалната биорафия.Просто никакви минуси,само плюсове.Ако изобщо ги четете,де!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Свински опашчици

Здраве и късмет г-н Бедров! Чета Вашите статии с надажда за нещо по-добро за България и, че ще бъдат прочетени и от политическия елит.Сред нас, гоцеделчевци, след много безсънни терзания се оформя становище: докато ръцете на първите хора в държавата не бъдат съединени със свински опашчици - на Премиера, Цветанов, милионерката Нинова, свръхмилионерът Гергов ЦУМ-ски, поне на десетина прокурори, ръцете на всички подписвали неизгодни договори с руски фирми, ръцете на прекупвачите на ток и газ, на братовчедите от Цанков камък, и т. нататък чак да руските азиатски степи и до Анадола, никой няма да вярва на предателско- шмекерова България. Както ние, българите, не каним цигански семейства на гости в домовете си с известни изключения, така и Европа се страхува от българите. А иначе България е уникална страна: въпреки умишлените разхищения и добре спретнатите кражби, все още е на крака, и всички, с изключение на Премиера и сие, са грещници.

От три коментара,

два са очевидни редакционни тролове, които се оплакват от нещо. Егати и форума, довиждане.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Преди почти 25г. по време на

Преди почти 25г. по време на Пловдивския панаир се запознах с един мъж в палатата на Мерцедес - българин, който отдавна беше в Германия. Говорихме за новото време, което навлизаше у нас (1993г.) и той каза нещо, което тогава не разбирах, но през последните десетина години напълно разбрах "ако в България няма истинска съдебна система, няма да има напредък . На бизнеса ежедневно му трябва ефективно съдопроизводство и ако го няма, то той не се развива.Вие рашавате съдебните процеси с години" Пиша го това защото пазарджишкия случай ( и в много други такива)ако имаше ефективна съдебна система нямаше да се случи ! Мисля, че борбата за добра съдебна е най-важната в момента ако искаме да сме "бяла "държава.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.