С радост и облекчение съобщавам, че:

  • около 15 години след първите редове;

  • след пет години писане;

  • десет години пауза;

...Днес моят дистопично-криминален, абсурдно-нефутуристичен и със сигурност (надявам се, чаровно) недодялан роман “1 APRIL 2034” пое своя път към дизайн, предпечат, печат и каквото там се случва, преди една книга да влезе в книжарницата“, съобщи тази сутрин в профила си във фейсбук Радан Кънев.

Бившият председател на ДСБ казва, че „това е криминален роман за бъдещето, дори за близкото бъдеще“.

Романът обаче не бил фантастична новела.

"В него няма нищо нереално, той просто не се гради на съмнителното предположение, че в бъдещето ще настъпят такива забележителни промени, че да си струва да се пише именно за тях".

Премиерата на книгата ще бъде „около 1 април“ тази година.

"Или точно 16 години преди началото (а и края) на тази история за отвличания, убийства, сгради, хора и прасета, (кой знае защо) една покривка, един всевластен кмет от мощната ПСП и един всемогъщ агент на С.О.Д.Д.О.М..."

Вече е активна страница във фейсбук “1 APRIL 2034”, където се публикуват откъси от книгата. Там пише, че романът е история за Историческия компромис.

Радан Кънев използва израза „исторически компромис“ през лятото на 2015 г., когато участваше активно в постигането на съгласие за промени в конституцията за съдебната реформа. В книгата обаче не ставало дума за това:

"Но “Исторически компромис” не в смисъла от юли 2015 г., а точно 10 години по-рано, през 2005 г., когато покойният Стратег на БСП призоваваше за съюз между комунистите и Царя. Идеята беше да се обединят комунистическа номенклатура и мафията от 90-те, под маската на национално помирение. В това повествование, тази идея се е реализирала в началото на 2009 г., което – както всички знаем – не се случи. Тази книга може да се разглежда като своеобразна антиутопия, рисуваща една въображаема България, в която ГЕРБ никога не е възниквал, а Бат' Бойко си е останал шеф на охранителна фирма..."