С независима Каталуня е свършено, а Пучдемон е пожертван. Това признава самият той в SMS-и до бившия регионален здравен министър Тони Комин.

От месеци бившият регионален премиер е в Белгия. Ако се върне в Испания пък го очаква затвор. Тък като скоро ще трябва да си вади хляба сам, "Политико" предлага пет варианта за професионалната му преквалификация.

Чуждестранен кореспондент

Както неведнъж отбелязва сам, Пучдемон е бил журналист "и такъв си остава". Може би това ще му бъде от полза - бившият регионален пемиер може да стане кореспондент в Брюксел на някоя каталунска медия. Разбира се, тази работа има и някои подводни камъни - на Пучдемон ще му бъде трудно да накара управляващие в Испания например да му отговарят на въпросите. Освен това може и да не е съвсем безпристрастен.

Но това е малко цена за възможността на присъства на срещи на върха в Брюксел, където да посещава брифингите на испанския премиер Мариано Рахой. 

Разбира се Пучдемон трябва да има едно наум - старият трик "поканен сте на коктейл в испанското посолство" може и да не свърши добре за него.

Фламандски политик

Новият фламандски алианс стана втори дом за Пучдемон. Местните националисти, които призовават за отделяне от Белгия, открито заемат страната на сепаратистите в Каталуня и бившият премиер на областта беше приет с отворени обятия от тях. Те може и да му предложат работа и да го вкарат в листите си за следващите избори. Името му е разпознаваемо, може да привлече много избиратели, а и има зад гърба си спечелени избори и референдуми (нищо че не може да се разбере с Мадрид дали са съвсем законни).

Горски

След като изчезна за кратко от световната сцена след референдума през октомври, Пучдемон се появи за пръв път в интервю за вестник “Соар“. По време на интервюто, той се разхожда в гора. И тъй като едва ли той е излязъл в очакване на журналист, можем да заключим, че срещата е била планирана. Уебсайтът на гората твърди, че тя е “кралството на дърветата“, но не става съвсем ясно дали суверенитетът му е признат или е самообявило се кралство. Какъвто и да е случаят, гората се радва на повече популярност от тогава и може да се отблагодари на Пучдемон като му предложи работа.

Да пържи белгийски картофки

Ако иска наистина да се впише в брюкселския начин на живот, Пучдемон би могъл да отвори щанд за пържени картофки. Вероятно ще събере верни клиенти със своите истории за несъстоялата се независимост на Каталуня. Ако искате обаче сос андалуски сос, трябва да си потърсите друго място.

Технически гуру

Ако Пучдемон не може да се върне в Испания, без да влезе в затвора, тогава може да управлява от разстояние. Кой би се справил по-добре в управлението през скайп или фейсбук от бившия премиер на Каталуня? Може да опита дори само с емотикони. А върхът ще бъде да се появи на заседание на регионалното правителство като холограма.