С независима Каталуня е свършено.

Признанието прави не друг, а доскорошният й премиер Карлес Пучдемон. Това става ясно от негови SMS-и до бившия регионален здравен министър Тони Комин. И двамата в момента са в изгнание в Белгия.

 

 

Разкритията бяха направени от тв канала "Телесинко", който показа снимки от екрана на посланията. Кореспонденцията по мобилните телефони е водена вчера, броени часове, след като парламентът в Барселона отложи за неопределено време гласуването за Пучдемон - единствения кандидат-премиер. Заради отлагането сепаратистките партии в Каталуня се скараха люто помежду си.

"Предполагам, че ти е ясно, че с това е свършено. Нашите ни жертват. Поне мене. Вие ще бъдете министри (надявам се и го желая), но аз вече съм пожертван така, както искаше Тарда", пише Пучдемон до Комин.

Жоан Тарда, за когото става дума, е депутат от сепаратистката Републиканска левица на Каталуня (РЛК). Преди два дни той заяви, че при необходимост хората му ще пожертват Пучдемон, ако Конституционният съд постанови, че той не може да управлява областта от разстояние.

В следващия SMS Пучдемон признава, че Мадрид  е успял с плана си:

"Планът на "Монклоа" (резиденцията на премиера Мариано Рахой - б.р.) печели. Надявам се само да е истина и благодарение на това всички да могат да излязат от затвора, защото ако не е смешно, е историческо, историческо."

Пучдемон има предвид бившия каталунски вицепремиер Ориол Жункерас и вътрешния ексминистър Жоаким Форн. И двамата в момента са в ареста по обвинения в сепаратизъм.

"Пучдемон се предаде", констатира водещият каталунски вестник "Вангуардия".

Причина за отлагане на парламентарната сесия бе решението на Конституционния съд, че той не може да управлява Каталуня от разстояние. Отлагането стана с решение на председателя на парламента Роже Торен, който е от РЛК. С това обаче партията разгневи партньорите си от "Заедно за Каталуня", която се оглавява от Пучдемон. Партията на експремиера искаше сесията да се състои въпреки забраната.

След огласяването на SMS-ите Пучдемон призна в туитър, че те са негово дело. И написа в микроблога:

"Аз съм журналист и винаги съм знаел, че има граници като лични живот, които не трябва да се пристъпват. Аз съм човешко същество и има мигове, н които и аз се съмнявам. Също така съм министър-председател и няма да отстъпя от уважение, благодарност и ангажимент към гражданите и страната. Продължаваме!"