Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На форум в Брюксел, платен от фондация Ханс Зайдел, Борисов се е скарал на домакините си, че още не сме приети в Шенген:

"Просто не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. И все по-трудно става да си ги измисляте, защото и (евро)комисията и (евро)парламентът проверяваха границата и се оказва, че България най-добре я пази, но продължавате да си измисляте. Обидно е за нас. Ние си изпълняваме ангажиментите."

Същевременно, в ГЕРБ считат за дадено, че до юли "ще получим чакалня за Еврозоната" и това ще се превърне в кулминация на "успешното ни Европредседателство". Юнкер бил обещал (sealed with a kiss), експертите от ЕК кимали многозначително, от ЕНП дуели бузи в сюблимна увереност... Пък и нали и за там сме изпълнили формалните критерии! Разбира се - става дума единствено за чакалнята, а не за качване на влака и при положение, че самата гара подлежи на ремонт или преместване.

И, дори и по отношение на чакалнята, от столиците и институциите, в които всъщност се вземат тези решения, идват съвсем други сигнали:

"ФАЦ цитира зам.-председателя на парламентарната фракция на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус, който е скептичен по отношение на това дали България изпълнява политическите предпоставки за скорошно присъединяване към еврозоната. ...По думите на зам.-председателя на фракцията на свободните демократи Михаел Тойрер, на хартия данните от България правят добро впечатление. Загриженост обаче будели съобщенията за наличието на корупция."

И по отношение на Шенген, и по отношение на Еврозоната, става дума за едно - корупция. Защото макар оня ден Горанов арогантно да обясни, че "корупцията е вестникарско внушение", а вчера Борисов обвини ЕС, че "си [я] измисля", тя продължава да бъде основен фактор в отношението към нас. И докато не сме в състояние да убедим общественото мнение (вкл. вестниците, ама не Пеевските) и службите в съответните държави, никой няма да си заложи политическото бъдеще, за да "пусне" Борисов.

Светът се променя с огромна скорост и - ако иска да оцелее като значим фактор - ЕС трябва да премине на нов етап на консолидация. Две са предизвикателствата - драматично променената среда за сигурност около ЕС и драматично променящата се логика на икономическа конкуренция. САЩ се изтеглят от ролята си на гарант на международния ред, основан мултилатералност и норми, връща се геополитиката. И изведнъж всичко се превръща в оръжие - информация, технологии, икономическо влияние. Ако до вчера международната политика изглеждаше продължение на пазара с други средства, днес тя отново е война с всички средства. Изведнъж държавността (национална или квази-имперска) отново е в играта и здравината на инситуциите се превръща в основен фактор за сигурност и доверие. А корупцията е точно обратното - развала на институциите.

Когато най-сетне в Берлин и Париж се заемат да реализират тази консолидация на ЕС, тя ще бъде основана на Еврозоната, надградена с обща сигурност, чието териториално измерение е Шенген. Повече от всякога, ЕС ще трябва да се превърне в кръг на доверие за обща защита. Подобен кръг с участието на една България с разложени институции и управленска класа, затънала в зависимости към Москва и Анкара е очевидно невъзможен.

Изборът е ясен: или правим реални, дълбоки реформи, или оставаме - по един или друг начин - извън кръга на доверие. Управляващите, а и т.нар опозиция в лицето на БСП и ДПС (останалите са аватари), са по природа неспособни да изчистят държавата и да оздравят институциите. По простата причина, че са нищо повече от еманация на корупцията. Всеки ден, в който тези хора продължават да яхат държавата, е ден на свличане към геополитическата периферия. Атентат срещу историческото бъдеще на България.

Уморените "троянски коне в добрия смисъл на думата" ги убиват, нали?

Коментарът е от профила на Христо Иванов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Атентат едновременно срещу България и Европа!

Статията е превъзходна! Едно обаче е статия, друго са реални адекватни политически действия. За тях освен висока политическа еродираност се изисква и морал с много мощ и силен патриотизъм – особено управленски. Приемането ни в чакалнята, Шенген ще е тест за политическа зрялост на първите мъже в ЕС и същевременно тест за бъдещето на съюза. Възможно ли е наистина на България да се има доверие, след като Борисов непрекъснато продължава да обвързва икономически страната ни с Русия, поставила си за цел световна политическа хегемония, за което задължително трябва да омаломощи Европа. Русия набира агресивна мощ, /Крим, военно присъствие на сирийска земя, хибридна война срещу половината свят/, която може да бъде спряна само с реални адекватни средства. Нима България с премиер, президент, и военен министър като сегашните, които продават Отечеството на Кремъл и Анкара, може да помогне за стабилизацията на ЕС? Военният министър например вместо да направи нещо полезно за ресора си, а не на руските мигове, се включи активно в Истанбулската истерия, за да се отклони обществото от тежките проблеми, обхванали като ракови метастази държавата ни: предимно руско, но и турско месене във вътрешните ни дела, бедност, беззаконие, селективно топене на българския етнос, и т. н. Както българите не каним циганите на гости в домовете си, така и ЕС рано или късно ще ни отсвири, ако я караме по бойковски. Вината обаче ще е руско-българска, а не на ЕС! Използвам случая да попитам г-н Каракачанов: имат ли морално право противниците на гей-браковете да забранят на хората от гей-обществата да обичат и да са щастливи? Всеки Божи ден по БГ радио аз и моите приятели се наслаждаваме на чудесната музика на изпадналия в немилост по време на руско-българския комунизъм Емил Димитров, както и на песните на Елтън. Значи за едното – да, а за другото – смърт?! По принцип всяка държава има приятели и врагове. Ние, българите , не по принцип и не виртуално, а реално имаме постоянни врагове: Руската империя – основно и Турция в много по-малка степен. Силно се надявам г-н Христо Иванов да помогне на българите да отхвърлят руското и турското вмешателство и насилничество, за да тръгнем сериозно към Европа!

Иванов, иванов, иванов...

Атентатът срещу историческото бъдеще на България тече от онзи момент, в който престъпленията на бъдещите атентатори бяха забравени, а парите им - изпрани от вашия вожд и учител между 97-а и 2001-а. Иванов и партньорите му от "демократичната общност" съучастваха на тези автентатори пряко много пъти. Един път като ученици на вожда и учителя, един път като съучастници в протестния преврат от 2013 и още един път (и за последно) през 2014, когато уж излязоха на избори срещу атентаторите, а после им бяха маша и параван. Най-страшният атентат обаче беше снабдяването на атентаторите с финансов ресурс за изкупуването на България - 16 милиардния заем, който "демократическата общност" подари на Борисов преди 3 години, през февруари 2015. Свободна България приключи с него.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

"Демократическата общност",

доколкото помня за заема се състоеше от общо 20 гласа от 160 в Парламента - сред които волни партньори се оказаха и АБВ, ДПС, БДЦ и т.нар. патриоти. РБ, който се разпадна след саботажа на съдебната реформа се състоеше от поне 3 партии - 7 пешки на Кунева, 4 на Лукарски, 5 от ДСБ и останалите бяха гражданска квота. Т.е. над половината от тях си бяха прекупена сволоч и впоследствие отекоха - Радан се опита да се дистанцира, за съжаление твърде късно. Що се отнася до Иванов (министрите не гласуват), той прие да бъде част от правителството с ясен секторен ангажимент - Съдебна реформа или оставка. Когато първото не се случи си подаде оставката - поведение, което е рядкост в българската политика. Но все пак ми харесва двойният аршин, с който работиш - от думите ти излиза, че без гласовете на тези 6-7 души, които в момента се мъчат нещо да правят, заем за рефинансиране на дълга е нямало да има. Останалите са някакви пиленца и отговорност не носят. Така, както и БСП не назначи Пеевски в ДАНС и после не го върна противоконституционно в парламента. Ясен си ми. :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.