Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 

Появи се първата серия имена на управляващи, социолози и други, на които КТБ и Цветан Василев са изплащали огромни суми. Информацията беше разкрита от журналиста Люба Кулезич, която гостува в "Просто Диков" по Би Ай Ти със скандален документ, в чиято автентичност е убедена на 100%. Съдържанието му представлява информация от разпита на Бисер Лазов – главен свидетел на обвинението срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и счетоводителката Юлия Илиева, която също е свидетел по делото.

КТБ се разрасна "бурно и динамично", по определението на прокуратурата, в годините след 2002 г. до 20 юни 2014 г. Под 1/10 от капитала й беше от вложители, другото - предимно от средства, които държавни фирми, общини и министерства държаха в нея. В този период България беше управлявана от кабинетите на Сакскобургготски (НДСВ-ДПС), на Станишев (тройната коалиция), на Бойко Борисов.

Според свидетелските показания на Лазов и Илиева, по нареждане на Цветан Василев, за определени периоди от време, широк кръг от хора са получавали големи парични суми от КТБ. Някои от посочените лица са известни личности от обществено-политическия живот.

"Просто Диков" дава възможност на всеки, споменат в разговора с Люба Кулезич да направи коментар по казаното и право на отговор относно цитирания документ на Бисер Лазов.

От документа става ясно, че едни от най-известните социолози у нас - Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, са получили на два пъти по 500 000 евро в брой без подписване на документи. При Стойчев това е станало на 13 август 2013 г., а при Райчев на 20 септември 2013 г. Социолозите са били доведени от адвокат Божидар Миладинов и поискали да им се даде касета в банката, за да съхраняват огромните суми.

Друго от споменатите лица е Стоян Мавродиев, понастоящем шеф на Българската банка за развитие (ББР), който получил 50 000 евро, всъщност предназначени за Божидар Лукарски (лидер на СДС) - нещо като "партийна индулгенция", по думите на самия Цветан Василев. По времето, когато са раздавани парите, Мавродиев оглавяваше Комисията за финансов надзор, една от институциите в България която, наред с БНБ и ДАНС, "проспаха" надуването и рухването през 2014 г. на четвъртата по големина на активите банка.

Пред "Просто Диков" Лукарски заяви, че до него не са стигали никакви пари. Мавродиев е изпратил писмена позиция, заявявайки, че "това твърдение е толкова нелепо, че не подлежи на коментар“. "Не познавам Бисер Лазов и не съм се срещал с него", казва финансистът.

500 000 лв били дадени за кампанията на Меглена Кунева за президентските избори, твърди Лазов.

Сред другите имена и суми в документа са енергийният консултант Стефан Гамизов - 200 000 евро, Димитър Абаджиев, настоящ посланик в Словения, преди това представител на България в управата на газопровода "Набуко" - 9000 лева и по 25 000 евро два пъти в месеца. Мирослав Иванов – по 10 000 – 15 000 лв, Димитър Куцаров – 2 милиона лева за президентската му кампания, Митко Димитров-Каратиста, бивш член на надзора на ЧЕЗ, известен като един от задкулисните играчи в енергетиката - по 10 000 лева, впоследствие увеличени на 15 000 лева на месец, Росен Карадимов, бивш шеф на кабинета на премиера Станишев, понастоящем бизнесмен и консултант - по 10 000 евро на месец.

Любопитен момент е, че в показанията си Юлия Илиева твърди, че част от архива й бил изгубен при местенето на офиса от бул. "Цар Борис III". Освен това, почти всички засегнати в показанията лица категорично отричат истинността на твърденията на Бисер Лазов.

"Ако тези информации са фалшиви, ще се окаже, че делото за КТБ се базира на лъжесвидетелства и е колос на глинени крака. Въпросът е средство за злепоставяне и разбиване на съдби ли е сагата КТБ", попита риторично Люба Кулезич. "Всеки, който иска да провери автентичността на документа, може да се обърне към следствения отдел на Софийска градска прокуратура", обясни тя.

В публикувания от прокуратурата "Общ поглед върху модела КТБ" липсват именно имената на хората, получавали пари от Цветан Василев, за чиято екстрадиция от Сърбия, където се намира, българските власти удрят на камък. Единственото име, което фигурира там, е на Николай Бареков - днес евродепутат, преди време шеф на финансираната от Василев и КТБ TV7. 

"Определени физически лица получават парични суми в брой по нареждане на самия обвиняем Василев – лица от политическия, икономическия, спортния, културния и научния спектър на обществения живот у нас", пише прокуратурата. Но не ги назовава.

Според обвинителите, за големите клиенти - държавни фирми, свидетелят Орлин Русев (изпълнителен директор на КТБ) знаел за практика да се плащат суми на ръка на хората, от които зависи тези държавни дружества да държат парите си в КТБ АД. Тези пари седят основно по разплащателни сметки, по които лихвите са ниски. Срещу това определени лица от държавата са получавали пари на ръка”. Русев твърди, че не е раздавал "стимулите", правел го еднолично Цветан Василев, който - пак еднолично, определял и преференциалната лихва за всяко "специално лице".

Но имената тепърва ще излизат.

Меглена Кунева заплаши със съд

Във връзка с разпространяването на невярна информация и цитиране на думи на г-жа Меглена Кунева бихме искали да уточним, че нито една медия не е взимала официален коментар от нея по неверните твърдения за КТБ, включително и телевизия БИТ, се казва в изпратено до медиите съобщение от пресцентъра й.

Свързването на името на г-жа Кунева с КТБ е фалшива новина, а заглавия като това на Club Z и подобни публикации, са разпространители на манипулация.
Г-жа Кунева категорично заявява, че не е получавала средства от КТБ и всяка медия, разпространяваща фалшиви новини в този контекст, ще бъде съдена от нея.

Цветан Василев: Пеевски е носил на главния прокурор по 100 000 евро на месец

Междувременно пред онлайн изданието Фрогнюз мажоритарният собственик на КТБ и главен обвиняем Цветан Василев коментира разкритията на Кулезич, като казва, че това са по-маловажните въпроси, а на най-сериозния - кой събори банката, така и не е отговорено. Василев отново заявява, че този, който я е съборил, сега иска да се възползва и да заграби активите й.

"...но преди това ще спомена, че Делян Пеевски е носил на главния прокурор Сотир Цацаров по 100 000 евро на месец. Лично той ми е казвал, че ги носи директно на обвинител номер едно. Самият Пеевски е взимал големи суми. Сега касиерката казва, че някои документи се били изгубили при преместване на офиса й. Много интересно. Как са се загубили, нали прокуратура и полиция нахлу там, тършува и прибра всичко, което е важно, както самата тя твърди. Да не би да са изчезнали листовете, където фигурират инициалите Д.П. и Д.П 1?

Коментари

Банката я е съборил този,

който я е въртял като личен инвестиционен проект, а не като банка. Некой си Цв.В., който сега се крие в Сърбия, където си плаща, за да не го екстрадират. В сагата КТБ няма чисти, а най-отговорни са управленците от периода, в който в КТБ отидоха най-много държавни пари. Едни там двама, Бойко Борисов и Росен Плевнелиев.
Ideya Za Bulgaria's picture
Ideya Za Bulgaria
ideyazabulgaria

Банката я събори не този, а бат Боко Василев

Блажени са вярващите, че Цветан Василев е мажоритарен собственик на КТБ и е раздавал кредите само по свое усмотрение. Ако имахме правова държава и тя, както прави правовата държава на развитите европейски страни и демокрации, да провери началния капитал на собствениците на КТБ ще види, че мажоритарния пакет акции се държи от Катарския фонд на принц Оман, който Доган доведе в България и Цветелина Бориславова- Т.е го държи властта на бат Бойко Борисов , а Цв.Василев е поставено лице и изпълнява техните заповеди. Цветан Василев е изпратен в Белград, защото Сърбия не е член на ЕС и Интерпол и никой няма да посегне върху Цветан Василев, освен Бойко Борисов въртя 9 години всички държавни пари ( бюджет, резерв, такси глоби, винетки) през двете ис Банки- СИБанка и КТБ и кланът му прибра тихомълком печалбите им, без да вкара едно евро в държавната хазна. Както става в правовите държави на Европа, където държавните пари също се въртят в частни банки, но държавата сключва договор с банките да и дават 2/3 от печалбата си, понеже е въртяха парите на данъкоплатците. В правовите държави на Европа договорите между държавата и банките се спазват с точките и запетайките, но не и в неправова държава България. Главните институции на съвременната европейска правова държава според демократични норми на ЕС и откритата демокрация на развита Европа са Финансовото разузнаване в системата на МВР и ДАНС( прелиминарно) и съдебната система. Тези български държавни институции не са независими от съдебната власт , а както във времето на тоталитарната комунистическа държава, продължават да са под политическа шапка и в ръцете на политическата партия управляваща държавата. Дянков още 2009 г. С идването на Борисов на власт изкара Финансовото разузнаване от МВР и ДАНС и го сложи под шапката на изпълнителната власт в Министерството на финансите. Отделно ВСС на нашата съдебна система продължава като време ОНО да се избира на квоти от парламентарно представените партии и това е направило съдебната система напълно зависима от политическата власт и неработеща, да работи по политически поръчки, а не за обществото. Това стана по простата причина, че новият ни политически елит след 1989 г е произлязъл от последния елит на БКП и макар сега да са се дегизирали с званието“либерали“ те продължават да остават със старото комунистическо съзнание и да управляват държавата със старото сталиниско мислене и прийоми без демокрация и правова държава. Сегашния ВСС е пълен с хора на БСП и ГЕРБ, главният прокурор Цацаров е избран от квотата на ГЕРБ във ВСС. Цацаров привидно е започнал следствие, за да оневини Борисов, прикрие неговите следи и заблуди обществото. Банка КТБ не бе съборена от Цветан Василев, а умишлено бе съборена от Бойко Борисов, за да не се видят неговите банкови далавери и мащабното ограбване на обществото.
Ideya Za Bulgaria's picture
Ideya Za Bulgaria
ideyazabulgaria

Банката не бе съборена от този ,а от политическата власт

Допълнение/ За тези далавери на ГЕРБ БСП е мълчала през цялото време, защото и олигарсите и участват в далаверата заедно с олигарха на ГЕРБ- Бойко Борисов.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.