Предложението за ратификация на Истанбулската конвенция е било отхвърлено от комисията по младежта и спорта в Народното събрание. Гласовете били 9:10 в полза на позицията "против" документа, като за резултата допринесъл един глас "против" от ГЕРБ - този на бившия конституционен съдия Георги Марков. Официалната позиция на колегите му от управляващата партия е точно обратната. 

Днес пет от комисиите на депутатите разглеждат документа. В тази по правни въпроси с председател Данаил Кирилов (ГЕРБ) БСП и "Обединените патриоти" успяха да надделеят с предложението дискусията да бъде отложена. "За" разглеждането й и в подкрепа на конвенцията бяха само депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Комисията по външна политика обаче прие Истанбулската конвенция. Разбира се, само с гласове от ГЕРБ и ДПС. 

Докладите на парламентарните комисии за това дали подкрепят или не даден законопроект не са решаващи за съдбата на самите законопроекти. Засега разпределението на силите като цяло в Народното събрание, когато казусът стигне до залата, е: ГЕРБ и ДПС, които подкрепят конвенцията срещу БСП, "Обединени партиоти" и "Воля" - против. Първите две партии имат общо точно 120 народни представители - в това число обаче е и Георги Марков от ГЕРБ. В ДПС пък има избраник, които не посещава Народното събрание. Трите формации на обратната теза имат също 119 депутати. В 44-ото Народно събрание има само 1 независим депутат - бивш кадър на ДПС. Той най-често гласува с управляващите от ГЕРБ. За приемането на конвенцията обаче не са нужни 121 гласа, а е достатъчно при вота в залата да има кворум и 50+1 гласа "за" от присъстващите депутати. 

В правна комисия отлагането на точката от дневния ред бе предложено от Пенчо Милков (БСП). Според него това трябва да стане, за да могат депутатите да са сигурни в своя избор.

"Международно-правният договор, който ни се предлага за разглеждане, създаде разделение в обществото, което с всеки следващ ден придобива все по-големи измерения. Вместо проблемът да се решава, той се задълбочава", коментира Милков.

Според него при ратификацията на конвенцията има текстове от закона за международните договори, които не са изпълнени от вносителя.

Шефът на комисията Данаил Кирилов изтъкна, че законодателството се съобразява с конвенцията повече от 3 години. Специално в правната комисия тази тема била засегната за пръв път в края на 2014 г., когато са се дебатирали промени в НК.

В комисията по външни работи дебат по същество все пак имаше. Представителите на изпълнителната власт обясниха, че ратификацията на документа би могла да бъде приета с резерви и нарочна декларация по повод всички текстове, които пораждат спорове. Те изрично изтъкнаха, че конвенцията не предвиджа промени в конституцията и законодателството, които да узаконяват трети пол или еднополови бракове.

Зам.-шефът на парламента Валери Жаблянов коментира защо БСП в парламента е против конвенцията, а евродепутатите от партията са я подкрепили в европарламента. Той обясни, че евродепутатите са част от ПЕС и освен това представляват всички европейски граждани.