Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В резултат от банковата криза българинът е сложил под дюшека около 400 млн. лв., показват изчисления на Клуб Z по обявените днес от БНБ данни за паричните, депозитните и кредитните средства за юни.

Според тях в края на миналия месец парите извън парично-финансовите институции са в размер на 9,303 млрд. лв. - с 417 млн. лв. повече, отколкото през май. Показателят включва парите във физическо обращение, намалени с касовите наличности в банките. 

За сравнение, от началото на годината до края на май стойността на парите извън банките се е увеличила от 8,728 на 8,886 млрд. лв. - за 5 месеца нарастването е само със 158 млн. лв. - средно с 32 млн. лв. на месец. Така че основната причина за скока вероятно е, че част от изтеглените от банките средства са останали в брой по домове, офиси и трезори.

Връзката може да се проследи и чрез намалението на количеството на депозитите, което за юни нетно е с 1,043 млрд. лв., като общата им маса пада до 56,983 млрд. лева. При влоговете на населението през юни спадът е нетно 478 млн. лева.

Депозитите на фирмите намаляват с 334 млн. лева, а тези на финансовите предприятия са се свили с 231 млн. лева.

Банковата криза започна със затварянето на Корпоративна търговска банка на 20 юни, след като от нея само за 5 дни бяха изтеглени над 1,2 млрд. лв. и тя изпазна в ликвидна криза.

На 27 юни Първа инвестиционна банка спря работа в 15 часа, след като през деня от нея бяха изтеглени над 800 млн. лв. от паникьосани вложители заради разпростравявани чрез sms-и и имейли слухове, че банката щяла да фалира. ПИБ отвори безпроблемно на 29 юни, като изтеглянето на пари бързо затихна.

Така от двете банки бързо бяха изкарани около 2 млрд. лв., като по-голямата част от тях беше депозирана отново, но явно хората са решили да сложат по малко пари и в буркани за всеки случай.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.