Френският министър на икономиката и финансите Бруно льо Мер обяви днес, че няма да има нови данъци през петгодишния президентски мандат на Еманюел Макрон до 2022 г., предаде Ройтерс.

Льо Мер посочи, че данък богатство, който беше трансформиран в данък само върху недвижимите имоти, ще намалява постепенно до пълната си отмяна. Преди това обаче трябва да се намери начин как да бъдат компенсирани местните власти за изгубените приходи от около 20 милиарда евро.

Миналата есен френският парламент гласува данъчната реформа на Макрон, която замени т.нар. данък богатство с друг. Около 350 000 френски домакинства, чието имущество надхвърля 1.3 милиона евро, плащаха т.нар. данък върху богатството.

Реформата го замени с друг, със същия таван и данъчна ставка, но с променена методика - вече се изчислява само върху притежаваните недвижими имоти, като се изключват акциите, облигациите и други авоари от имуществото. Очаква се след реформата във френския бюджет да влязат с около 3.2 милиарда евро по-малко. През 2016 г. приходите от този налог бяха близо 5 милиарда евро. 

Макрон, който пое президентския пост през май м.г., обеща да свие дефицита за първи път от години, свеждайки го до под целевите за еврозоната 3% от брутния вътрешен продукт. Целта е 2.6-2.7% за тази година. 

За да бъде постигнато това, държавните разходи вероятно ще трябва да бъдат намалени, тъй като увеличение на данъците няма да има. Ще помогне по-силният икономически растеж,  тъй като ще нараснат държавните приходи от данъци, а освен това дефицитът, като част от по-голям брутен вътрешен продукт, ще намалее.



Няма да премахваме един данък, за да въвеждаме на негово място друг. Не може да слагаме пари в джоба на французите, а с другата ръка да си ги взимаме. Няма да има нови данъци, заяви Льо Мер.

Френската централна банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт, който нарасна с около 1.8% миналата година - най-високия растеж от 2011 г., ще продължи да се увеличава с приблизително същото темпо през идните три години.