Европа се нуждае от единен подход в опазването на стратегическите си активи от чуждо превземане, ако иска да бъде уважавана от Китай.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс. Той говори днес на среща с френската общност в Пекин в края на официалното си посещение в страната.

Макрон призова лидерите на другите страни от ЕС да бъдат по-внимателни към активите, които позволяват да бъда превзети.

"Европа често се показва разделена по отношение на Китай. А Китай няма да уважава континент, сила, когато някои държави членки оставят вратите си широко отворени", каза френският президент пред свои сънародници.

Макрон настоява чуждите инвестиции в стратегически сектори в региона да бъдат внимателно проверявани на ниво ЕС. Много по-бедни страни членки на Съюза, които разчитат на китайски инвестиции, обаче се опитват да налагат по-слаб контрол.

"Китай, който е велика сила, не уважава една страна, която продава жизнено важните си инфраструктури на кандидата, който дава най-малко", каза Макрон.

ЕС се надява преговорите му за договор за инвестиции с Китай да достигнат решителен етап тази година, каза посланикът на Съюза в Пекин. Той говори също днес. Дипломатът призова Китай да спази обещанието си да отвори своята икономика към света.

Договорът между Франция и Китай за закупуването на 184 самолета "Еърбъс А-320" ще бъде скоро финализиран, заяви Макрон. Той допълни, че страната му има амбицията да продаде на Пекин през идните седмици или месеци "Еърбъс" от типа А-350 и А-380.

Потенциалната поръчка за А-320, която не бе предварително обявена, ще бъде на стойност над 18 милиарда долара. Машините ще пристигнат в Китай през 2019 и 2020 г., допълни представител на френското президентство, пожелал анонимност.

Преди посещението на Макрон запознати източници споделиха пред Ройтерс, че "Еърбъс" води преговори за доставка на 100 или повече самолета.

Президентът на Франция също така увери, че е получил уверенията на Китай, че ще бъде спазен равният пазарен дял между "Еърбъс" и "Боинг".

Пекин редовно прави големи поръчки в Европа и САЩ, за да се справи с нарастващия въздушен трафик н собственото си небе. През миналата година при визитата на американския президент Доналд Тръмп бе обявено закупуването на 300 самолета "Боинг". След това обаче при визитата на китайския президент Си Цзинпин в Германия бяха поръчани 140 машини "Еърбъс".

Човешките права - без публичност

Макрон не иска да се произнася публично и да дава уроци на Китай по въпроса за правата на човека, защото това е напълно неефикасно, предаде АФП.

"Има различия между нас, които са свързани с нашата история, с нашите дълбоки философии, с характера на нашите общества. Мога да си направя удоволствието да давам поуки на Китай, правейки изказвания за френската преса. Това се е правело много в миналото, но не даде никакъв резултат", каза френският президент пред журналисти по време на посещение на галерия на изкуствата в Пекин.

От Елисейския дворец бяха уверили, че въпросът за правата на човека ще бъде засегнат от Макрон в частни разговори по време на посещението му в Китай. "Хюман райтс уоч" го призова да поиска публично от Си Цзинпин подобрения на ситуацията. От правозащитната организация споменаха най-вече случая с Лю Ся - вдовицата на починалия Нобелов лауреат за мир Лю Сяобо. Тя е под домашен арест, без да са й повдигнати каквито и да е официални обвинения.