Дълг

Еврокомисарите Пиер Московиси (вляво) и Валдис Домбровскис ще проверяват дали страните имат адекватни планове за намаляване на външния си дълг.

Еврокомисията ще проверява дали бюджетите на Франция и Италия за следващата година отговарят на правилата на Европейския съюз, съобщава EU Observer. При Италия проблем е външният дълг - тази година се очаква той да достигне 132.1% от БВП, през 2018 г. да спадне до 130.8%, а през 2019 г.- до 130%. Според правилата на ЕС външният дълг на страните членки не трябва да надвишава 60% от БВП, а дефицитът не трябва да е повече от 3%. Комисарите Валдис Домбровскис и Пиер Московиси са изпратили в сряда писмо до италианския финансов министър Карло Падоан с искане за подробна информация за плановете на Италия за намаляване на дълга. Франция също не намалява външния си дълг с необходимото темпо. Очава се през тази и следващите две години той да остане 96.9% от БВП. Ако страните не съставят план за намаляване на външния си дълг, ЕК може да задейства процедура при прекомерен дефицит, по която като крайна мярка се предвиждат санкции. Освен Италия и Франция сред рисковите страни са Австрия, Белгия, Португалия и Словения.

Дело

Колата на разследващата журналистка, която разкри множество случаи на корупция в Малта, беше взривена през октомври.

Семейството на журналистка Дафне Галиция заведе дело срещу полицията в Малта, защото властите не са гарантирали честно и безпристрастно разследване на убийството й, съобщават местни медии. Близките на Дафне поискаха смяна на разследващия магистрат още след бомбения атентат през октомври. Случаят беше поет от дежурния следовател Херера, който обаче е бил обект на разкрития в блога на журналистката. Освен това събирането на улики е наблюдавано от заместник-шефа на полицията в столицата Силвио Валета, който е съпруг на министърка от кабинета на Джоузеф Мускат. Галиция определя брака им като конфликт на интереси. По-рано този месец опозиционни политици критикуваха разследването, но началникът на полицията заяви, че е убеден в професионализма на подчинените си.

Столица на културата

Град Дери става първата британска столица на културата през 2013 г. Той обаче няма да може да се кандидатира за подобна чест в европейски мащаб.

Британски град не може да бъде европейска столица на културата след излизането на Великобритания от Европейския съюз, се казва в писмо на Евкоромисията, цитирано от "Политико". "Участието на Обединеното кралство в проекта "Европейска столица на културата" е невъзможно след "Брекзит", се твърди в документа, писан от генералния директор на отдела за обазование и култура на ЕК.

В надпреварата могат да участват и градове извън блока - Истанбул и Рейкявик са били европейски столици на културата, без Турция и Исландия да са членки на ЕС. Според Еврокомисията обаче градовете трябва да бъдат в страни членки на ЕС, кандидат-членки и държави в Европейската икономическа общност - Великобритания няма да отговаря на нито едно от тези условия след 2019 г.

Сред кандидатите за европейска столица на културата пез 2023 г. са британските Нотингам, Лийдс, Милтън Кейнс, Дънди и Белфаст заедно с градчето Дери, съобщава "Гардиън".

"Брекзит"

В следващите няколко дни ще знаем дали ще можем да преминем към търгговските преговори за "Брекзит", заяви Юнкер. Те вече бяха отложени веднъж... Ще могат ли преговарящите да наваксат?

В следващите няколко дни ще стане ясно дали преговорите за "Брекзит" ще навлязат във втората си фаза - за бъдещте отношения между Великобритания и Евросъюза. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. "Най-лошото е зад гърба ни, но според мен все още няма достатъчен напредък за да влезем във втората фаза от преговорите за бъдещите ни отношения. Това ще се изясни през следващите наколко дни", каза Юнкер. Утре британската министър-председателка Тереза Мей е на посещение в Брюксел.

Междувременно говорителят на Мей призна, че има още работа по въпроса с границата с Ирландия. "Имаме напредък в този област, например при условията за свободно пътуване. Всички признават, че имаме още работа за вършене, но се ангажираме с постигането на решение."  Границата с Ирландия е един от трите ключови въпроса, по които трябва да има достатъчен прогрес, за да се премине към преговорите за бъдещте отношения между Великобритания и Евросъюза. Ирландия заплаши да блокира търговските преговори, ако решението не я удовлетворява.