Бившият вътрешен министър Румен Петков (АБВ) коментира пред Нова тв показното убийство на бизнесмена Петър Христов пред офиса му в София вчера.

"Много се надявам, че до обед убиецът няма да бъде идентифициран и той да бъде намерен самоубит. Важно е държавата да не насажда недоверие чрез свои анализи", заяви Петков.

Така той направи аналогия с шесторното убийство в Нови Искър, при което след няколко дни издирване заподозреният Росен Ангелов бе намерен самоубил се.

Петков припомни, че през последните дни са се случили две престъпления, като шесторното убийство е било изключително брутално и жестоко.

"В началото на европредседателството в страната ни натегна един спомен за 2001-2005 г., когато годишно имахме 25-30 убийства. Службите да бъдат оставени да си свършат работата, но да я свършат както трябва", призова Петков.

И допълни, че в социалните мрежи има висока степен на недоверие по повод работата на службите по случая в Нови Искър, която според него е оправдана.

"Не може един човек, за когото се изважда психопортрет колко коварен е, колко подготвен е, какъв брутален тип е, толкова да е загрижен за обществото, че да се застреля със заглушител. За един човек, който е с малокалибрено оръжие, да бъде изкарана цялата инстиуционална мощ на държавата. Ако дойде терорист, какво правим тогава? Кого ще изкарваме? Когато искаме по този начин да покажем мощта на държавата, ние показваме дезорганизираност. Ще трябва да влезем в режим на обяснения пред нашето общество и пред тези, които ще председателстваме. Когато гледаш на разследването като на инстурмент за манипулация  и пиар, това е резултатът", каза Петков.

Той все пак заяви, че е склонен да приеме, че Ангелов е извършителят на шесторното убийство. Но припомни, че никой никъде не е казал еднозначно, че извършените убийства са с едно оръжие.

Петков коментира и убийството на банкера Емил Кюлев, което стана по времето, когато той бе вътрешен министър. Той призна, че подобни показни убийства като това на Христов и Кюлев са удар срещу управлението, което и да е то.

"Целта в случая не е управлението. Става дума за милиони от обществени поръчки. Сериозен бизнес. Говори се, че във Велико Търново и Горна Оряховица няма обществена поръчка, която да е заобиколила убития, години наред", каза Петков по повод версиите за убийството на Христов.

Бившият вътрешен министър разкритикува и осветяването на Христов като човек, който е помогнал за залавянето на бандата за отвличания, известна като "Наглите".

Петков припомни, че ако навремето цяла София е била "опасана" с камери, сега разкриването на подобни престъпления е щяло да става по-лесно. Той изтъкна, че подобни престъпления насаждат страх у обществото. Според Петков хората си мислят следното:

"След като този, който има такъв сериозен бизнес, го гръмнаха като куче пред офиса му, какво остава за мен."