Мокра поръчка от фабрика за убийства, застрашени бизнес интереси или опит да се пропука прехвалената от властта стабилност - около тези три основни версии гравитират всички предположения, свързани с разстрела на 49-годишния бизнесмен Петър Христов в София тази сутрин.

Убиецът го е причакал на излизане от офиса му в квартал "Манастирски ливади", в близост до мол "България" и е изстрелял осем куршума, пет от които са попаднали в тялото на жертвата. Шофьорът на Христов го е откарал във Военномедицинската академия, където той е починал от раните си. В момента МВР вече е снело блокадата на района, отцепен остава само строежът в близост до офиса на Христов, откъдето се предполага, че може да е стреляно по него.

МВР проверява няколко версии за убийството, казаха оттам, без да издават повече подробности. Появи се хипотезата, че Христов, известен като човек от много близкото обкръжение на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, е помогнал за разкриването на бандата на Наглите, отвлякла 13 човека за 3 години, убила двама и получила над 3 милиона евро откупи, от които не беше намерен и цент. 

Фабриката за мокри поръчки беше разкрита през 2010 г., по времето, когато министър на вътрешните работи беше Цветанов. В затвора се намират четирима от групата, като м.г. Софийският градски съд реши двама от Наглите да излязат предсрочни от затвора - Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи. Дотам се стигна благодарение на законови промени, които позволяват на лишените от .свобода сами да искат от съда предсрочно освобождаване. 

Апелативният съд обаче постанови присъдите да бъдат излежани изцяло. Йожи беше осъден на 18 години, а Гребеца - на десет години затвор. Зад решетките са и Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и Даниел Димитров-Данчо Релето.

Според "24 часа" Христов, който някога бил съдружник в бизнеса с млечни продукти с разстреляния на остров Аруба наркотърговец Поли Пантев, станал причина за внезапния пробив в разследването срещу Наглите. Бизнесменът, собственик на компанията за млечни продукти "Лактима", бил човекът, направил връзката с основния свидетел срещу Наглите - Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жертвите на групата.

Друга версия, лансирана в интернет пространството, е, че Христов имал интереси в строителството на магистрала "Хемус". Преди броени дни аутобанът беше обявен за приоритет на правителството, тази година се очаква да стартират процедурите по избор на изпълнител и надзор. Индикативната стойност на проекта за първокласния път от София до Шумен надхвърля 1.2 млрд. евро.

Съвпадението на убийството с началото на Европредседателството очаквано предизвиква коментари и дали някой умишлено не клати така прокламираната от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов стабилност.

Така или иначе до момента от управляващата партия няма нито един коментар относно убийството на един от големите им спонсори, а и крупен бизнесмен в България.