Българското европредседателство, чието официално начало е тази седмица - на 11 януари, стартира... убийствено. Показен разстрел с поне осем куршума на предприемача Петър Христов, един от основните спонсори на управляващата партия и приближен на втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов.

Историята на успеха на Христов е типична за издигналите се по време на прехода. Началото е скромно и обикновено, възходът минава през приватизацията и връзки с политици. 

Роден е през 1968 г. в Силистра, израства във великотърновското село Самоводене. Средното си образование завършва в Средното сержантско военно училище "Георги Измирлиев" в Горна Оряховица, по-късно завършва и висшето военно училище във Велико Търново, но през 1991 г. напуска армията. Десетина години по-късно се сдобива и с магистърска степен от Стопанската академия в Свищов.

През ръцете му е минала собствеността на "Захарни заводи"- Горна Оряховица, а по това време е бил и президент на футболния клуб "Локомотив" в града - когато клубът е бил в "А" група. Оттегля се, когато изпада в "Б" група. "Лактима” от години е генерален спонсор на СК "Болярчета” (Велико Търново), на ФК "Лозен" (Сухиндол), спонсорира и "Етър" и "Локомотив”.

Петър Христов приватизира бившето предприятие "Млечна промишленост", днешна "Лактима", през 1996 г. Един от най-популярните продукти на компанията е айрян "Балкан", монополист на пазара на този вид млечни продукти. Но Христов и управляваните от него фирми се занимават и с охранителен бизнес, строителство и др.

Във Велико Търново Петър Христов е известна фигура не само заради печелените от него обществени поръчки, а мащабите на бизнеса му отдавна надхвърлят региона, от който по традиция за водач на листата издигат Цветан Цветанов.

За близостта му с Цветанов и с полицейски шефове - и във Велико Търново, и в самото МВР, се носят легенди, но някои се и потвърждават. Например от изтекли специални разузнавателни средства (СРС) става ясно, че началници в МВР от Велико Търново са се обръщали към него с "шефе" и са му докладвали за всичко, в т.ч. и за ареста на лекарите от Горна Оряховица. Този случай от края на 2010 г. стана известен покрай четените от Цветанов, тогава вътрешен министър, СРС-ата в парламента от разговорите между лекарите. Те бяха набедени за убийци от министъра, преди да има какъвто и да било съдебен процес. Медиците бяха оневинени от прокуратурата за смъртта на новороденото - държавното обвинение прекрати делото през май 2013 г.

Името на Христов беше замесено и в нашумялото дело срещу Цветанов по повод шестте "не"-та. Става въпрос за разследването срещу бившия вече шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, чийто дългогодишен семеен приятел е бил и Петър Христов. Всичките шест искания за прилагане на СРС спрямо Тодоров - поискани от прокуратурата и разрешени от съда, са отхвърлени от Цветанов с резолюция "НЕ!!!".

През 2013 г. няколко общински организации на ГЕРБ - във Велико Търново, Свищов и Златарица, издигнаха кандидатурата на Петър Христов за народен представител, но той си направил отвод.

Петър Христов е семеен, с две деца - дъщеря и син. Свидетел на разстрела е станал неговият шофьор. Въпреки усилията на лекарите Христов е починал във Военномедицинска академия, където е бил откаран.

В първите си официални коментари от МВР съобщиха, че основните версии, които издигат за убийството, са свързани с неговия бизнес - хранително-вкусов, строителство и др., както и свързани с личния му живот и евентуално съдействие на МВР и прокуратурата за разкриване на тежко криминално престъпление. Лицето е с добра репутация сред обществеността, беше едно от официалните изявления.

Политически изявления по случая все още няма.