Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България може и да не ратифицира Истанбулската конвенция на Съвета на Европа "За превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие", особено ако разчита на по-малкия коалиционен партньор във властта - "Обединените патриоти".

Причината - от ВМРО са против, защото в текстовете съзират "учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм" и "възможност за еднополови бракове".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов е дал отрицателно становище при съгласувателната процедура за ратификация на международния документ. Националистите искат "обществено обсъждане" на тектовете на конвенцията, приета от Съвета на Европа в Истанбул още през 2011 г. До момента страната ни не е част от нея. От ВМРО твърдят, че "30 граждански и християнски организации" са ги сезирали по случая. Името на нито една от тях не е споменато. 

Пред БНР заместник-председателят на ВМРО Милен Михов обясни, че един от проблемите бил въвеждането на понятие "социален пол". В неговата интерпретация това звучи така: "В конвенцията се декларира полът като социална роля, която може да се избира, да се играе и да се променя в житейския път на една личност. На практика с тази конвенция се въвежда законодателно дефиниция за третия пол. Това противоречи на основни положения в нашето законодателство и Конституция и засяга фундаментални ценности на българския народ."

В конвенцията, чийто пълен текст можете да видите ТУК, думи като "трети пол", "еднополови бракове", "травестизъм", "хомосексуализъм" и прочие не съществуват. В чл. 3, т. в от документа се въвежда понятие, което звучи така:

„пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.

От ВМРО четат това като узаконяване на "трети пол". Въпреки че в самия текст са съвсем ясно изброени два вида хора според пола - жени и мъже. 

"Учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм" пък вероятно от партията на вицепремиера Каракачанов са видели в следния текст от Конвенцията:

Чл. 14, т. 1

Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища. 

Любопитно е, че именно от ВМРО и "Обединени патриоти" в същото време предлагат например промени в Наказателния кодекс, с който заставянето на жени да ходят забулени да е престъпление. Горният текст от конвенцията би бил напълно приложим в контекста, който националистите предлагат, тъй като обект на принудително забулване биха могли да са именно жени, а причината е в традиционната или стереотипна роля на жената в някои общества - тоест нейния пол е в основата на това отношение. Примерите за подобно стереотипно възприятие на жените са много.

Според ВМРО обаче ако документът бъде ратифициран, родители можели да бъдат санкционирани, ако откажат да се държат към детето си - момиче като към момче, защото то така е пожелано. Това пък отнемало правото на родителите на "възпитават децата си според моралните си убеждения".

 
Гласуването на Истанбулската конвенция ще задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец с "особености на пола" - "с други думи, всеки травестит в Иран например може да получи гарантиран статут на бежанец у нас, тъй като в родината си е преследван заради "особености на пола", разтревожени са от ВМРО. Това тълкуване произлиза от следните текстове в документа:

Страните предприемат необходимите законодателни или други мерки, за да гарантират, че насилието над жени, основано на пола, може да бъде признато като форма на преследване по смисъла на член 1, А, параграф 2 от Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г. и като форма на сериозна вреда, която дава право на допълнителна/добавъчна закрила.

Страните осигуряват тълкуване, отчитащо особеностите на пола, на всяко от основанията на Конвенцията, а когато бъде установено, че преследването, от което се опасява лицето, е на едно или повече от тези основания, кандидатите следва да получават статут на бежанец съгласно съответните приложими инструменти. 

От ВМРО дават примери как страни като Словакия, Хърватия, Латвия, Унгария също са против конвенцията. Въпреки че държави като Турция, Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Дания, Финландия, Естония, Германия, Италия, Норвегия, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Швеция, Швейцария са я одобрили. 

Текстът на цялата конвенция се простира на 32 страници, на които се говори основно за насилието над жени във всички негови разновидности и установяването на равнопоставеност между жени и мъже на всякакво ниво. 

Коментари

Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Ако беше баба мъжка...

Следвайки логиката, че полът не е вроден, а е "социална роля", която може да се видоизменя според моментните усещания на индивида, то цялата конвенция за защита на жените е абсолютна безсмислица. Та нали всяка жена може утре да реши, че е мъж и обратно или каквато си поискат друга "нестереотипна" роля. Да се извличат права от релативни понятия противоречи и на правото, и на морала.

...

Вие сте наясно, че в България смяната на пола е напълно законна, нали? И че вече има стотици българи, които са го правили? Не, че е просто "утре да реши" - процедурата е дълга и сложна. Но е реалност и се случва.

Типично по български, ще се

Типично по български, ще се правим, че не виждаме истината и че тя не съществува. Същото което се случва със зверствата на комунизма - просто липсват от учебниците, а политици като Ламбо благо ни говорят от телевизора за хубавите времена едно време...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.