Промени в Наказателния кодекс с цел криминализиране на радикалния ислям предложиха от "Обединените патриоти" днес. 

Подобно предложение имаше и в предишния парламент, но то мина само на първо четене и не успя да стигне до второ, преди 43-тото Народно събрание да се разпусне.

"Коренът на съвременния тероризъм е в радикалния ислям, една идеология, а не религия", обясни депутатът от ОП Искрен Веселинов.

В първия от общо 3 параграфа националистите дефинират радикалния ислям така:

"Радикален ислям е идеология, която пропагандира някоя от следните идеи: създаване на Ислямска държава (Халифат); предимство на законите на Шериата пред светските; насилствено налагане на религиозните принципи и норми на поведение, характерни за исляма; насилие във вид на свещена война (джихад) или налага, базирани на тълкувания на исляма, ценности в разрез с общочовешките: свобода, мир хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост."

Ако ви се струва, че тези неща са незаконни и сега както в Наказателния кодекс, така и по Конституция - това е точно така.

"Това не е закон, който е насочен срещу вероизповеданието, напротив, това е един закон, който защитава мюсюлманското вероизповедание от пъползновението на различни секти", подчерта Веселинов.

Юристът на "патриотите" Христиан Митев поясни, че конкретните санкции са свързани директно със т.нар. закон за бурките, приет в предишния парламент. Те бяха предложени и тогава, но някои депутати възразиха, че не е редно Наказателният кодекс да се променя през друг закон.

Промените предвиждат от 1 до 4 години затвор и глоба между 5000 и 10 000 лв за този, който принуждава някого да носи "облекло, прикриващо частично или скриващо изцяло лицето". Ако принудата е спрямо две или повече лица, осъдителната присъда би носила 2 до 6 години зад решетките. Ако жертвата е малолетна, глобата скача до между 10 000 и 20 000 лв., а престоят в затвора - от 3 до 6 години. Предвижда се и ако извършителят използва обществено положение или държи жертвата в зависимост, той да бъде лишен от правото да заема публични постове, а ако практикува регулирана професия, да да бъде временно или постоянно лишен от правоспособност.

На практика текстовете са наказанията за принуда, но с добавена щипка "радикален ислям" и повишени присъди.

"Ние даваме конкретен инструмент на прокуратурата, който ще им позволи да преследват тези престъпления", вярва Митев.

Следващия законопроект на националистите пък ще атакува радикалния ислям на институционално ниво с промени в Закона за вероизповеданията.