Джоан Роулинг е решила вече да пише повече криминални книги и не чак толкова фентъзита от типа на втръсналия на всички "Хари Потър", който обаче ѝ донесе световна слава и няколкостотин милиона в конвертируеми валути.

Това съобщиха британските медии след откриването на фестивала в Харгейт.

Признанието г-жа Роулинг направила по време на фестивалната промоция на втория ѝ детективски роман, издаден под мъжкия псевдоним Робърт Галбрейт. Излязлата през юни "Копринена буба" вече е в списъка на бестселърите във Великобритания. Герои в нея, както и в предишния "Зовът на кукувицата", са хитрият частен детектив Корморан Страйк и неговият помощник Робин Елакот.

В "Зова на кукувицата" Страйк разследва убийство на супермоделка. В "Копринена буба" детективът нищи смъртта на писател, който изчезва в навечерието на премиера на своя книга, съдържаща компрометираща информация. Третият роман от новия франчайз на г-жа Роулинг вече бил готов до половината и ще бъде за съдбата на военни в оставка, похвали се самата авторка.

Тя публикува "Зовът на кукувицата" миналата година под името Робърт Галбрейт и получи добри рецензии от критиците, впечатлени как този мъж така мило се отнася към женските проблеми в книгата си. Продажбите обаче никак не бяха на ниво. После всичко внезапно просветна, след като, според пиарите на Роулинг, сътрудник на адвокатите ѝ споделил "под секрет на жена си" кой, аджеба, е въпросният Галбрей. Разкритието моментално и многократно вдигна тиража на книгата, тя стана бестселър в интернет-магазина Amazon. Всички - адвокати, издатели и Роулинг - бяха доволни и предоволни, а тя реши, че ще се преориентира към краминалетата, очевидно носещи добри приходи при подходящо име на автора.