Вицепремиерът Валери Симеонов и един от лидерите на "Обединените патриоти" отново тежко се разгневи на коалиционните си партньори от ГЕРБ. 

"Пак ни извъртяха!", написа той във фейсбук.

Причината - гласуваните днес промени в Закона за административния контрол върху стопанската дейност. С тях концесиите за плажовете остават по стария по-облекчен режим за още една година. По предложение на шефа на правната комсия Данаил Кирилов (ГЕРБ) влизането в сила на новия Закон за концесиите по този въпрос се отложи до 1 януари 2019 г. Така концесиите остават по досегашния режим, описан в Закона за Черноморското крайбрежие, и продължават да бъдат изцяло от компетенциите на Министерството на туризма. Процедурата по закона за концесиите е по-тежка, но по-прозрачна.

В поста си във фейсбук Симеонов пряко нападна Министерството на туризма и Николина Ангелкова.

"Явно при това ръководство на министерството България няма да има съвременен и прозрачно-регламентиран туризъм", написа той в социалната мрежа. 

Според него "това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция".

Той не пропуска и да подчертае подкрепата на ДПС, за да бъдат приети промените. Изброява и кои плажове на кого от сенчестия бизнес принадлежат. В списъка са и "сараите на Доган-плаж Отманли на ДПС".

Напрежението в управляващата коалиция става все по-видимо. Наскоро Симеонов обвини премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че го саботира за втория кабинков лифт в Банско. Той заяви, че не иска да вижда министър- председателя, който го "изработил", имайки предвид оттеглянето на решението за промяна на концесионния договор с фирмата "Юлен" за ползване на част от парка "Пирин" за нуждите на ски зоната в Банско.

Ето го и пълния текст:

Пак ни извъртяха! Депутати от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Концесиите на плажовете ще се определят от Министъра на туризма, а не по общия ред, определен от закона за концесиите. Това означава, че ще продължи по най-непрозрачен начин раздаването за по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки. Явно при това ръководство на Министерството, България няма да има съвременен и прозрачно-регламентиран туризъм. Това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция. Благодаря на колегите от Обединени патриоти, които се противопоставиха на предложението в пленарна зала. За съжаление, такива са правилата на демокрацията - ДПС+ГЕРБ - 100 "за" срещу 43 "против".
 

И така, равносметката е:
Слънчев бряг север - Маджо
Слънчев бряг юг - ВИС
Несебър юг - ВИС
Поморие централен - братя Маргини
Бургас север - братя Маргини
Созопол Харманите - ВИС
Созопол централен - подготвен за братя Маргини
и т.н., и т.н.
Сараите на Доган - плаж Отманли - ДПС

На печелившите - Весела Коледа и честити нови 20 години концесии!