Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Концесиите за плажовете остават по стария по-облекчен режим за още една година. Това реши парламентът с промени в Закона за административния контрол върху стопанската дейност. По предложение на шефа на правната комсия Данаил Кирилов (ГЕРБ) влизането в сила на новия Закон за концесиите по този въпрос се отложи до 1 януари 2019 г. Така концесиите остават по досегашния режим, описан в Закона за Черноморското крайбрежие, и продължават да бъдат изцяло от компетенциите на Министерството на туризма. Процедурата по закона за концесиите е по-тежка, но по-прозрачна.

Депутатът от БСП Крум Зарков обясни, че гласуваният текст е продължение на конфликта между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. И поясни, че по време на гласуването на Закона за концесиите е надделял Симеонов, докато с приемането на този текст победата е за Ангелкова. Според Зарков по този начин реално влизането на новия режим за концесиите за плажовете се отлага не с една, а с 20 години, защото догодина е възможно да бъдат дадени концесии именно за такъв срок.

"Управляващото мнозинство няма стабилна визия за това как и по кой ред иска да управлява този ресурс. Това не е устойчива полтика", обобщи Зарков.

Кирилов обаче възрази, че концесиите за плажове са над 300, а броят на тези от тях, на които сроковете изтичат или са в съдебно производство, е пренебрежимо малък. Той заяви, че когато става дума за големи концесии със значим обществен интерес, ще се прилага Законът за Ччерноморското крайбрежие.

Версията на Зарков за конфликт в мнозинството по тази тема бе потвърдена от депутата от "Обединени патриоти" Християн Митев. Той заяви, че патриотите не подкрепят предложението на Кирилов.

"Смятаме, че отлагането няма да засегне само и единствено заварените случаи, ще се отнася и до предоставянето на нови концесии", обясни Митев.

В крайна сметка предложението на Кирилов бе подкрепено със 100 гласа "за", 6 "против" и  37 "въздържали се".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.