Антикорупционният закон, който парламентът е на път да приеме, става за бухалка, но не и да бори този обществен порок. Затова и се очаква да е следващият закон, по който президентът Румен Радев ще наложи вето. Това се разбра от думите на самия държавен глава. 

"Този закон не разкрива корупционните схеми. Той ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество без обаче да акцентира върху наказателното преследване. Той не удря по корумпиращите, те пак ще захранват с корупция.  В същото време той може да бъде използван и като бухалка за разпрявяне с неудобните", заяви Радев.

Той обаче не посочи кои точно текстове ще атакува. За да наложи вето, законът трябва първо да е приет, а това ще стане не по-рано от идната сряда, когато депутатите ще продължат гласуването на текстовете му, започнало тази седмица. Тезата на президента много наподобява тази на народните представители от БСП, които с ирония подхвърлят, че антикорупционният закон всъщност е специален закон за комисията за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин.

Държавният глава посочи още, че така приетите текстове не отразяват баланса между властите. Радев визира решението ръководството на бъдещата мегакомисия, която се създава с този закон, да се назначава от парламента, да се отчита пред него, а членовете й да могат да бъдат предсрочно освобождавани пак от Народното събрание и дори по искане на 1/5 от депутатите (48 души). Това поражда естественият въпрос няма ли това ръководство да е повлияно от силните на деня политически партии в парламента.

Още при представянето на проекта от левицата възразиха и поискаха председателят на Комисията да се назначава с президентски указ с мотива, че "Дондуков" 2 е равноотдалечен от изпълнителната и законодателната власт и това би гарантирало политическа независимост на новия орган.

"Нямам за самоцел да назначавам ръководството на този орган. Настоявах и продължавам да настоявам за баланс на властите при назначаването. Как се назначават "големите трима в правосъдната система"? Как се назначават ръководителите на други важни органи? Тук няма баланс", посочи Радев.

"Вижда се с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат думата при назначаването", каза в заключение.

Обявлението на Радев за бъдещо вето идва само ден, след като парламентът преодоля предходното, което бе наложено заради мораториума за нови лекарствени молекули за 2018 г.