Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Режимът за концесиониране на плажовете продължава да поражда напрежение в управляващото мнозинство.

Това стана ясно на последното заседание на правната комисия в сряда. Шефът на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи поправка в закона за административния контрол на стопанската дейност, с която фактически се отлага влизането в действие на новия режим за концесиониране на плажовете, записан пък в новоприетия Закон за концесиите с една година. Кирилов се мотивира с това, че в началото на следващата година изтичат концесиите на между 50 и 70 плажа и няма да има време новият режим, който е по-сложен, да влезе в сила.

Поправката на Кирилов е проекция на конфликтите между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. По време на дебатите по Закона за концесиите първоначално надделя становището на Ангелкова режимът за концесиониране на плажовете да си остане според Закона за Черноморското крайбрежие. Режимът в този закон е значително по-облекчен и според него концесионирането на плажовете е изцяло в правомощията на Министерството на туризма. В крайна сметка обаче бе възприето становището на Симеонов - концесиите на плажовете да минат по общия режим за концесиите. 

Депутатът от Патриотичния фронт Християн Митев заяви, че "патриотите" не подкрепят предложението на Кирилов. Крум Зарков от БСП призова управляващото мнозинство да реши веднъж завинаги кое становище възприема - това на Симеонов или това на Ангелкова.

"Ако приемем вашето предложение, това би означавало между 50 и 70 плажа да бъдат концесионирани по стария ред за период от 20 години, което обезсмисля новия Закон за концесиите."

С тези думи Зарков се обърна към Кирилов. Самият Кирилов призна, че в това има известно основание и допълни, че при приемането на Закона за концесиите не е знаел за изтичането на тези срокове в началото на следващата година.

При гласуването представителите на ДПС подкрепиха ГЕРБ, "патриотите" бяха "против", а социалистите - "против" и "въздържал се". В крайна сметка предложението на Кирилов бе прието. Не е ясно обаче дали то ще мине в пленарната зала, ако "патриотите" продължат да не го подкрепят.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.