Янаки Стоилов от БСП обясни, че правителството ни предлага да се превърнем в нещо като Хонгконг или Макао, защото на практика има концесии, които могат да бъдат безсрочни. Това значело, че сме щели да разпродаваме и да се надяваме някога да се откупим обратно.

По думите му вече законодателство у нас се пише от тези, които имат интерес, а не от тези, които защитават обществения интерес.

Той натърти, че в законопроекта почти няма 

Две от парламентарните комисии - тази по икономическа поликита и тази по енергетика, не приеха законопроекта на Министерския съвет.

Твърде общи критерии за отстраняване на кандидати от процедурата, което може да доведе до административен произвол. 

При концесиите за строителство срок няма.

Срещу законопроекта за концесиите се обединиха всички политически и парламентарно представени партии, без ГЕРБ, което за пленарна зала предполага доста сериозен дебат. Това заяви пред БГНЕС председателят на икономическата комисия в Народното събрание, депутатът от БСП лява България Петър Кънев, след като депутатите отхвърлиха законопроекта за концесиите. 

Единствено народните представители от ГЕРБ го подкрепиха, но гласовете им не бяха достатъчни.

Кабинетът одобри проект за нов закон за концесиите

Впечатли ме фактът, че вече втора комисия в Народното събрание не утвърждава законопроекта за концесиите, продължи Кънев. И докато първата комисия, която е изключително важна- за енергетиката, в която предмет са и големите енергийни концесии в България, не го прие с обяснението, че от управляващата партия не са имало достатъчно мнозинство, то днес гласуването приключи 8- въздържали се на 7 гласа - за, т.е. той бе отхвърлен. 

В този текст се вливат два закона- закона за публично-частно партньорство и закона за концесиите. Прави се чисто нов закон. Малко странно законопроектът е разпределен за обсъждане на над 10 комисии, а водеща е правната,продължи Кънев. 

Действително това, което бе забелязано днес от проф. Кръстьо Петков, е вярно- че в него има изключително много правни регулации и много по-малко икономически анализи, смята председателят на икономическата комисия. 

Лично аз мисля, че преди четири години, когато беше приет закона за публично-частното партньорство, това беше един мъртъв закон, посочи Кънев.

В 40-ото Народно събрание (2008-2009 г.) ние коментирахме неговото въвеждане и само две държави по онова време имаха такива закони - Португалия и Германия. Останалите държави, за да създадат публично-частно партньорство, ползваха два закона- за обществените поръчки и за концесиите. Явно сегашният закон за концесиите не е разрешавал една по-гъвкава, по-мобилна реакция на исканията на инвеститори и бизнес за съвместна работа с държавата, предположи още Петър Кънев. 

Смятам, че не бива да се бърза с този закон, отсече депутатът. Но не бих казал, че е лобистки - нека поработим сериозно върху него, за да видим кое е лобито и има ли лобизъм в него, бе лаконичен той.