Няма масови нарушения в прилагането на специални разузнавателни средства, има евтин политически пиар.

Така главният прокурор Сотир Цацаров обобщи от парламентарната трибуна отговора си към обвиненията на шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, че процедурите по прилагане на подслушване, следене и пр. често се нарушават както от службите заявители на СРС, така и от съдиите, които ги разрешават.

"80% от чутото днес имаше политическа, а не юридическа украска, каквато трябваше да има. Пред вас бе нарисувана апокалиптична картина на масови нарушения", обърна се главният прокурор към депутатите, въпреки че неколкократно заяви с ирония по адрес на Рашков, че няма да дава "оценки за юридическите краски", чути в залата.

Цацаров потвърди, че според него правомощията на Бюрото сега са твърде големи и правото му да се запознава с първичните материали за искане на СРС подлежи на тълкуване. Според него "това Бюро може само да наблюдава процедурите и няма право да ревизира съдебни актове". В същото време главният прокурор добави, че не би искал да бъде разбран погрешно, че иска да ограничи правомощията на контролната институция.

В последвалото си изказване Рашков го репликира:

"Ами тогава да си стоим по кабинетите и да наблюдаваме през щорите какво става наоколо."

След което допълни:

"Да, актът на съда е задължителен за всички, това не означава, че не може да бъде погледнат. Ако не го правехме, нямаше да установяваме безобразията в тях. Ние не отменяме съдийски актове, а само предоставяме информацията на ВСС. Ако нямаме възможност да погледнем първичните материали, нашата дейност щеше да е формална."

В исказването си Цацаров предложи на депутатите да помислят за изменения в закона за специалните разузнавателни средства, с който на съдията по дадено дело да се предават всички материали, събрани със СРС, а не само тези, които обвинението е преценило, че ще послужат за доказване на тезата му. Сега защитата няма право да се ползва от събраната със способите на СРС информация, която може да помогне на клиента ѝ. 

"Заявителят е този, който подбира и решава кой от материалите по СРС обслужва неговоте интереси - обвинителната теза. Но има и много елементи от СРС, които обслужват тезата на защитата. Може да се помисли за "пълно равенство на оръжията" - всички материали да се дават на съда", посочи Цацаров.