Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Над половината българи очакват утре денят да е слънчев и топъл, с до умерен вятър, с редки превалявания на отделни места. Малко над 30 на сто пък са убедени, че утре ще вали сняг, а антициклони и циклони ще се сблъскат над родината и ще предизвикат невиждани снеговалежи…

Така вероятно ще звучат новините в близкото бъдеще, ако продължим в същата посока - мненията да заместват фактите. На кого изобщо са му притрябвали някакви учили хора, които изследват атмосферата и правят професионални прогнози за времето? Много по-лесно е да поръчаш на социолозите “да измерят пулса” на обществото и да замениш фактите с мнение. Не е важно каква е истината, а какво хората приемат за истина. Умни хора нарекоха новата ситуация “постистина”, но няма нужда от купешки думи, за да забележим в какво се превръщат част от най-влиятелните доставчици на новини.

Три примера

Изследователският център “Тренд” публикува проучването “Нагласи на българите за исторически периоди и личности”, в което присъства и следният въпрос:

Според вас лично комунистическият режим извършвал ли е или не е извършвал престъпления спрямо хората?

Ама, разбира се! Има ли комунистическият режим в България престъпления срещу хората - или има факти за тях, или няма. А факти има, за съжаление.

52% от анкетираните са отговорили положително - т.е. вярват, че е имало престъпления. 17 на сто обаче не вярват и са отговорили отрицателно. Фактите нямат значение, тези хора просто вярват, че комунизмът е розова приказка, в която престъпления не е имало.

„Алфа рисърч“ пък представи изследване на нагласите на българите по повод 10 години от присъединяването на България към ЕС. Зададеният въпрос е:

Според вас спечели ли България от присъединяването си към ЕС?

Има достатъчно данни, които да показват кое как се е променило в България - икономически ръст, инвестиции, работни места, използвани възможности за образование, работа и лечение в чужбина. Има данни по всички измерими критерии и те ясно показват, че България е спечелила. Можете да видите Македония за сравнение.

51% от анкетираните отгатват верния отговор, но за 26 на сто фактите нямат значение - според тях България е загубила.

Мнения вместо факти

Тук няма абсолютно никаква критика към социолозите - някой им поръчва да измерят някакви нагласи и те го правят. Проблемът е, че медии е политици се чувстват все по-комфортно в новинарското обкръжение, съставено от проучвания, мнения и нагласи, а не от факти.

Комунизмът е извършвал престъпления, а България е спечелила от влизането в ЕС - това са факти. Прехвърлянето на темите в сферата на личното мнение е безотговорно и опасно. А на някои им е удобно и политически.

Не вярвам в науката

“Галъп интернешънъл” пък съобщи, че 59% от българите вярват на твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата по границата, които са изложени в нейния филм. Толкова много свикнахме с тази подмяна, че на никой не му минава през акъла и другата възможност - Йончева изнася някакви данни във филм, институциите проверяват дали има нарушения, установяват истината и всички се съобразяват с фактологично доказаната истина. Не, дай да се питаме кой на какво вярва.

Не вярвам в науката. Знам нещо за аеродинамиката, как нещата се движат във въздуха и т.н. Но това не е наука, това е просто формула. Няма разлика между науката и научната фантастика”.

Думите са на 61-годишният шофьор на лимузина от Калифорния Майк Хюз, който има една основна цел в живота си - да докаже, че Земята е плоска. Не успя, защото властите не му разрешиха да се самоизстреля на 550 метра височина над пустинята Мохаве - за целта той бе сглобил саморъчно ракета, боядисал я в червено, а всичко това го разказва подробно в свой канал в YouTube.

Е, властите не му разрешиха, защото изстрелването щеше да е опасно и за него, и за намиращите се наблизо други хора - Хюз не е авиоинженер, той просто си сглобил ракета. Нали не вярва в науката.

Целта на Майк Хюз от години е да се издигне над Земята, да направи снимки и с тях да докаже, че Земята е плоска. Така вярва човекът.

Очаквайте скоро в новините:

“Х% от българите вярват, че Земята е плоска”.

Че къде е разликата?

Коментари

 's picture

smarf

Ким и Кой

В Северна Корея смятат,че отборът им по футбол е световен шампион. Така е казал Ким. Световните новини не пробиват стената на изолацията. В България има достъп до потока информация, но той до голяма степен е ретранслиран през кочината на Кой. 90% от българското население, формирано при подобие на севернокорейски режим, живее в кочината и не може да разбие стената на собственото си умопомрачение.

Бедров не знам защо се оплаква

на публиката за това, че из медиите "нямало факти". Да се оплаче на работодателите си, които дават поръчката. Ей на, Алилуята Димитров вчера обясняваше (и го цитираха за истина) колко "земетръсен" район бил Белене. Щото така му се струва. Това е глупост от същия калибър, от който е и самоубиецът-ракетчик с плоската земя, но Алилуята е от нашите и Бедров нема да го посочи него ;) Същото и за плача за "раковите заболявания от Чернобил" - за нас анализите показват 7-8 случая, но ако питаш иванбедровчетата, всички ракови заболявания след 1986-та са заради аварията. От вас, агитпропчиците и клакьорите на грантодаващите и олигарсите е проблемът, Бедров. Гредата в своето, плийз.
Ray Garraty's picture
Ray Garraty
infidel

.

Лекувай се, плийз
 's picture

Бобо

Ватника съветчик

Ватнико свиден ми ти с какви факти си се обосновал , че нещо не се виждат , но това е характерно за всеки лумпен съветчик ....
 's picture

kuleto44

Имаме и депутат, чийто бивш

Имаме и депутат, чийто бивш "златен пръст" сега прерастна в управляваща "златна китка", който пък е на мнение,че човекът не е произлязъл от маймуна, и има шанс да наложи мнението си в учебните програми.Не са само социолозите и политолзите.Вероучението му е майката.Бог с нами, другарю Сидеров.А ние-с Бедров!Велик си, Иване!

Защо само Сидеров?

Мнозина от автентично-десните също не верват в теорията на еволюцията. Справка: отново Алилуята, много автори на сп. Мисал и т.н. Дясното и консервативното са традиционно антинаучни.
i l's picture
i l
ivanll

Що не са му разрешили не знам

Що не са му разрешили не знам, само да го бяха пратили някъде, където никой няма да пострада .... освен него, той си има глава на раменете и може да взима сам решения в живота си. Реално така и така няма да оцелее, само се оправдава че не му позволявали.
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Гонзо велики ...

Гонзо велики ти си убедителен пример как мързела (предимно умствения)насаждан от комунизма могат да превърнат човека в маймуна.

И така, да обобщим дискусията...

Гражданинът Бедров се оплаква, че при капитализма, (главно американските) медии предлагат това, което купувачът иска да си купи - примерно антинаучни глупости като кемтрейловете, антиваксърските теории, плоската земя и т.н. След което прави напълно нелогичен скок и твърди, например, че хората, които са отговорили, че за тях няма ползи от ЕС лъжат или се самозалъгват. При това, самият Бедров буквално една статия по-рано вече ни е обяснил подробно как имало "две Българии", едната от които е "все по-бедна" и очевидно не печели нищо от прословутото 'присъединяване. Т.е. има ФАКТИ, които оправдават мнението, от което недоволства афторът. Аз показвам с два прости примера, че в лагера на Бедров цари същият антинаучен и контрафактологичен маразъм, какъвто наблюдаваме при автентично-десните рейгъноидни християнфундаменталисти като американския ракетчик. Алилуята е отдавна доказан хомофоб и плещи глупости за ядрената енергетика и сеизмологията, просто щото е необразован. Но между иванбедровчетата, това минава, защото им пасва на мирогледа. Демек, между тях и американеца-ракетчик, разликата е нула. Срещу моята логично и фактологично издържана критика, виждаме следните "аргументи": - "ходи се лекувай" - "лумпен-съветчик" - празни обиди за "глупост", "невежество" без конкретика. "Умните" и "красивите" сте действително трагично прости и неуки... Затова ще сте маргинализирани докрай ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.