Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Средната заплата в София е над два пъти по-висока от средната заплата във Видин. Няма новина в това изречение - отдавна знаем, че Северозападна България изостава. Но т.нар. Регионални профили на развитието, публикувани през седмицата, показват съвсем еднозначно, че бездната между по-богатите и бедните региони в страната е огромна. Институтът за пазарна икономика (ИПИ), който е автор на изследването, дори предупреди, че очакваният растеж на националната икономика в следващите години ще направи бездната още по-дълбока.

Миграцията към първите няколко града по развитие вече е факт. Младите напускат изоставащите региони, а това прави тези места още по-непривлекателни за инвестиции - просто защото няма кой да работи. Така София, Пловдив, Варна, Русе и още няколко града вървят напред, а останалата част на България продължава да затъва. Явлението не е непознато, но перспективата стряска: България е на път да се превърне в страна с няколко жизнеспособни агломерации, заобиколени от огромни гетоизирани и умиращи територии.

Оптимисти на власт

Цитираното изследване бе публикувано в седмицата, когато Народното събрание приема бюджета за следващата година. В средносрочната прогноза на правителството България ще продължи да отбелязва положителен ръст на брутния вътрешен продукт - през 2016 година бяха отчетени 4%, а за 2017 и следващите няколко години се очакват 3,9%. Безработицата намалява до 6,5%, а през следващите години се очаква да спадне до 5,6%. Статистиката показва постоянно нарастване на доходите, а оттам и на потреблението. Средната работна заплата в частния сектор отбелязва ръст с 10% спрямо миналата година. Числата са факт - и дават основание на управляващите да демонстрират самочувствие и да отхвърлят всяка критика към действията им.

Има обаче два детайла, които засенчват тази слънчева картина. България все още е най-бедната страна в ЕС и има нужда от много по-бързи темпове на растеж, за да може в обозримо бъдеще да настигне средноевропейските доходи. Докато икономиката в България расте с 3,9%, в съседна Румъния ръстът на БВП е два пъти по-висок. Съответно и доходите там нарастват по-бързо. Вторият „облак“ е раздалечаването между напредващите и изоставащите региони. Вторите скоро ще се откъснат по естествен път от „локомотивите“, а това ще намали възможностите на цялата страна за бързо развитие.

Колко дълбока е бездната?

Ако в София относителният дял на бедните хора е 8%, то във Видин бедни са почти половината жители. В областите Кърджали, Пазарджик и Сливен бедни са около 40% от населението. Безработицата в София е под 4%, в Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора е около 6-7 на сто. В Шуменска област обаче тя е три пъти по-висока. Ако трябва да се търси някаква закономерност, ето я: напред дърпат регионите, в които има повече инвестиции; повече инвестиции има там, където има по-добри условия, а сред задължителните условия е квалифицираната работна ръка; там, където хората са по-слабо образовани, а повечето млади заминават, няма достатъчно инвестиции, няма повече нови работни места, няма осезаемо повишаване на доходите.

„Голямото отваряне на ножицата при благосъстоянието между най-богатата и най-бедната област е в периода на икономически бум до кризата. Предвид това може да се очаква, че с ускоряването на растежа разликата най-вероятно пак ще започне да расте“ - прогнозата е на ИПИ. Политическата коректност прикрива друга зависимост - най-изоставащи са областите с най-нискообразовано население, а най-нискообразовано население има в т.нар. смесени региони - големите ромски общности в Пазарджик и Сливен, големите турски общности в Кърджали и Търговище.

Тази бомба със закъснител не изглежда да тревожи някого. България се разделя на две и скоро едната България няма да има какво да си каже с другата. Едната ще забогатява, другата ще обеднява. Това ще поражда напрежение, ще създава потенциал за конфликти, а всичко заедно ще отслабва цяла България. На власт обаче са оптимисти - те не виждат проблема.

Текстът е публикуван в "Дойче веле".

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Ама най-обичам някой да ми

Ама най-обичам някой да ми посочва проблемите на висок тон, без дори да загатва за въозможно решение.
 's picture

Kovatz

Klingon Oid

Ти май каза нещо?

...

Времето на статуквото на криминалния преход отминава. Идва ред на нови и милеещи за Родината хора, които ще вкарат нещата в ред. Ако се водим по дописките на г-н Бедров за "Дойче веле" вариантите са или да се махаме от страната, или да си слагаме въжето. Но нито едното не е опция за здравомислещ човек. Както свърши османското иго, така свърши и комунистическото, така ще свърши и това на статуквото на криминалния преход. Отвъд последното има огромна доза оптимизъм за страната ни, но с нови хора, далеч по-морални и отговорни, защото за други шменти-капели народът вече няма търпение да слуша и гледа.

Има една България и в нея - две групи.

Мутрите на власт и техните слуги и клакьори, които си делят бюджета и всички останали, които преживяват в мизерия и участват в "икономиката" като залог за заема. Демек, върнахме се в 1938-а година. Който помни, знае какво следваа.

Ако се направи проста аритметика

При ръст на БВП около 4% и ръст на средната заплата с 10% излиза, че богатата България забогатява най-вече от обедняването на другата България.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Бедров, отивай да живееш във

Бедров, отивай да живееш във Видин. Вземи и цялата редакция на ДВ с теб.

А да, кога си видяла майна да

А да, кога си видяла майна да се прецака на по-кофти?

>Докато икономиката в

>Докато икономиката в България расте с 3,9%, в съседна Румъния ръстът на БВП е два пъти по-висок. Това е просто лъжа. И е даже смешно да се лъже по тоя идиотски начин като може да се провери буквално за пет секунди в гугъл.

Fake news

Fake news Доналд Тръмп Тъкмо слушах сутрешно опело за фалшиви новини по някаква телевизия, наречена"ВІТ", иначе на български говорят. Преди това гледах един с лудешки поглед по БНТ, пак за това говореше. Каките с дългите баджаци по битиви не съм ги пуснал, първо ще трябва да проветрявам

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.