Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На граничния пункт Калотина от днес работят модерна реконструирана тоалетна и шест химически тоалетни-кабини.

Защо го няма Валери Симеонов в заглавието ли? Ами, защото заглавието е от 2004 г. и по това време на Симеонов все още през ум не му е минавало, че някой ден ще стане вицепремиер и ще открие същата тоалетна на същия граничен пункт.

Объркано ли стана? Всичко по реда си:

В понеделник вицепремиерът Валери Симеонов разходи няколко човека от екипа си с няколко служебни автомобила до Калотина. Беше поканил за разходката и няколко телевизионни екипа. Резултата видяхме в централната информационна емисия на БНТ:

Проблемът с липсата на тоалетна на ГКПП-Калотина вече е решен“, обявява водещата.

„Пак ли?!“, отговарят й по-паметливите зрители.

Преди 13 години българската държава отново се бе захванала с въпросната тоалетна. Тогава премиерът Симеон Сакскобургготски пътувал до Западните покрайнини, възмутил се от мръсотията и липсата на тоалетна, дори оприличил граничния пункт на „Африка“. Наредил да се строи тоалетна.

13 години по-късно Валери Симеонов също посетил Западните покрайнини, също се възмутил от липсата на тоалетна и също наредил да се строи нова.

След още 13 години някой следващ управленец ще мине през пункта, пак ще се възмути, но няма причина да се притеснява – българската държава вече има опит в строителството на тази тоалетна. Ще се справим и тогава.

През 2004 г. тоалетната на Калотина става повод правителството да промени Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) и да прехвърли на областните управители отговорността по управлението, стопанисването и поддръжката на инфраструктурата и реда в зоната на пунктовете. Тогавашният управител на Софийска област Олимпи Кътев ремонтира тоалетната за 77 хиляди лева.

Сега тоалетната е луксозна - с бойлери, душ кабини, стаи за майки с деца“, хвали се тогава управленецът.

Днес ремонтът е „долу-горе около 30 000 лева“, по думите на Валери Симеонов, а тоалетните са:

Нови, с термопанели, модерни. Те фактически поеха по-голямата част от сумата.

Само две години след ремонта от 2004 г. тоалетна на Калотина пак няма. През 2006 г. медиите вече съобщават за поставени „двайсетина портативни химически тоалетни“, защото имало проблеми в проектирането и изпълнението на „евротоалетната“.

През 2011 г. зрители на бТВ изпращат снимки, които по-добре да не виждате – заключени тоалетни, а пред тях... самата тоалетна. Тогава някакъв началник обяснява, че заключили тоалетните за ремонт, защото очаквали повече пътници и... просто да се подготвят. Това обаче не е вярно – граждани започват да изпращат снимки от преди – същата ситуация.

После минават още няколко години, на никого не му прави впечатление, че на Калотина на практика няма нормална тоалетна, а накрая идва Валери Симеонов и спира музиката. Пардон, заповядва да се построи тоалетната.

Може да е много смешно вицепремиер да открива тоалетна, но още по-смешно е, че нормалните обществени тоалетни продължават да бъдат нещо чуждо и непознато в България. Има многобройни изисквания за тоалетните в хотели, ресторанти и на работното място, но няма изисквания към общините да поддържат нормални обществени тоалетни. В това отношение сме не само назад, но и много встрани, както се казваше преди години.

Преди години чешкият артист Давид Черни изобрази България като клекало и тук много народ се обиди. Сега поне става видно защо не приемаме шеги на тази тема. Знаем си проблема с кенефите и много се дразним, когато някой ни го напомня.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Така ще е. Докато не се

Така ще е. Докато не се научим че с построяването на нещо нещата не приключват, а започват. Хубаво е че ежедневно се откриват градинки, тротоари, детски прощадки, паркове и фонанчета. Но за няма и година всичко е потрошено и амортизирано, защото всеки обект изисква ежедневна поддръжка. Която никой не смята за нужно да осигури. Така че на новия кенеф му давам една седмица.
бай Хyй's picture
бай Хyй
Бай Иван

Кате

Много малко време му даваш, язе мислим, че клозето ше изкара баре месец.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.