Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

САЩ отправиха остро предупреждение към Румъния заради плановете й да отслаби ролята на антикорупционна агенция, които предизвикаха гневна реакция сред обществото, предаде "Фокус", цитирайки AFP.

Румънският парламент разглежда законопроект за реформи в правосъдието и намаляване на правомощията на Румънския антикорупционен директорат (DNA). Този ход предизвика гневна реакция сред синдикатите и обществени организации в страната, които свикаха многохилядни протести.

Сега Вашингтон прибави своя глас към критиките срещу реформите. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че американската администрация гледа на законопроекта „с безпокойство“. С този си ход правителството „може да подкопае борбата срещу корупцията и да отслаби независимостта на правосъдието в Румъния“.

„Законът застрашава прогреса, който Букурещ бележи през последните години, в изграждането на силни правосъдни институции, защитени от политическа намеса. Призоваваме румънския парламент да отхвърли предложенията, които отслабват върховенството на закона и застрашават борбата срещу корупцията“, добави Науърт.

По-рано между 15 000 и 25 000 румънци се включиха в протестно шествие срещу предложенията в столицата. Протести имаше и в други градове в страната.

Показателно е и отношението към Лаура Кьовеши у нас. Предният ВСС категорично отказа да я покани дори за една лекция. След като това направи единствено председателят на ВКС Лозан Панов, ВСС си измисли в същия ден - нищо че беше делник - семинар в 5-звезден хотел в Сандански.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.