Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хиляди румънци протестират в неделя вечер срещу правителството на премиера Михай Тудосе. Причина за недоволството са данъчната и правосъдната реформа на правителството, съобщи БНТ. 

В неделната вечер на а площад „Виктория" в Букурещ хиляди гневни румънци, предимно млади хора, се събраха на митинг. Според съобщения в реално време в туитър на улицата са около 20 000 души.

Протестът е организиран в социалните мрежи. Хората искат независимо правосъдие и предсрочни избори и настояват гласуваните от правителството реформи в съдебната, данъчната и социалната система да бъдат отменени.

Реформите на социалдемократическото правителство срещат критики както от синдикати и работодатели, така и от президента на страната Клаус Йоханис, припомня БНТ.

Най-спорната точка е свързана със социалните осигуровки. От 1 януари 2018 година те ще се поемат изцяло от служителя. Тоест работодателите ще бъдат освободени от това задължение. За да компенсира служителите в обществения сектор, правителството обеща да им повиши заплатите, но синдикатите се опасяват, че този пример няма да бъде последван от частния сектор и че трудовите възнаграждения ще намалеят с 20%. 

Румънците са против промените и в съдебната система, предложени от правителството. Президентът вече няма да участва в избора и назначаването на главен прокурор и на шефа на специализирана антикорупционна прокуратура. Притеснението е очевидно - че прокуратурата ще се използва за обслужване на политически интереси. Очаква се, ако тези промени влязат в сила от Нова година, те да бъдат ослорени пред Конституционния съд.

Протест има не само в столицата, но и в градове като Тимишоара и Клуж.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Много правилно и смело

Много правилно и смело решение за социалните осигуровки.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Няма никакъв икономически

Няма никакъв икономически смисъл една част от усигуровките да се начислява върху бруто заплатата, а другата част да се отчислява от бруто заплатата. Или едното, или другото.... Също толкова безсмислено е да наричаш тези суми за сметка на работника, за сметка на работодателя. Също толкова вярно ще бъде ако ти наречеш за сметка на Далай Лама. Сумите са за сметка на клиентите които купуват продуктите на фирмата.

Дойдат ли десни на власт,

нещата си идват на място: от данъци се минава към заеми, строят става корпоративен социализъм, а държавата вместо да се грижи за хората, почва да ги дои и да храни богаташите. И това не зависи въобще от етикетчето, което десните си лепят - дали "социалисти", дали "леберали", дали "лебертареанци" или, както у нас, просто мутри. Единственият добър десен е затвореният при бай Ставри да си отработва дълга към обществото.
10 стинки's picture
10 стинки
10 стинки

десен ляв.

Комуна без надзиратели - не става. Т.е. единственият възможен успешен ляв строй е затворническият. Одобрявам го, когато дългът към обществото е доказан в съда. Иначе при всеки друг комунизъм ти ще ми дължиш на мен, защото съм по як ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.