Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шефът на Сената на румънския парламент Калин Таричану сподели пред шефа на българския парламент Димитър Главчев опита, който северната ни съседка има в борбата с корупцията. Българска делегация, водена от Главчев, е на двудневно посещение в Румъния.

Според Таричану Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния е създадена с идеята да се преследва корупцията на високо държавно ниво, но в момента, за да се покаже, че това звено работи, се организират много наказателни акции и е започнало преследване на определени политически лидери. Според него първоначалната идея е била много добра, но не е било взето под внимание, че власт, която излиза извън контрол, сама се превръща в корупционен орган.

Главчев информира Таричану, че предстои парламентът да гласува на второ четене антикорупционния закон и румънският опит за нас е изключително полезен.  На срещата беше подкрепена и идеята за съвместно заседание на правните комисии на двата парламента, на което да бъдат обсъдени тези и други проблеми.

България и Румъния подкрепят всички проекти, които са дискутирани на правителствено и парламентарно ниво, стана ясно по време на срещата. Сред тях са мост над река Дунав между Силистра и Кълъраш, нов мост Русе – Гюргево, хидровъзел на река Дунав Никопол - Турну Мъгуреле, междусистемната газова връзка България - Румъния, от която остава да бъде изградена компресорна станция. Таричану изтъкна, че е  много важно е да се създадат коридори, които да свързват Балтийско и Егейско море.

България и Румъния са изпълнили критериите за влизане в Шенген, посочи председателят на Народното събрание Димитър Главчев и допълни, че сътрудничеството по тази тема между двете страни трябва да бъде запазено и разширено до приемането ни в това пространство. На разговора беше отбелязано развитието на отношенията между България и Румъния в рамките на Черноморското сътрудничество и увеличаването на туристическия обмен. Заявена беше обща подкрепа за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Главчев запозна румънския си колега с приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и отбеляза, че страната ни отдава голямо значение на диалога с Румъния по широк кръг въпроси от стратегическия дневен ред на ЕС.

Главчев подари на румънския си колега плакат на художника Камен Попов, изобразяващ две лястовици, символизиращи приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г.

Главчев и водената от него парламентарна делегация се срещнаха със заместник-председателя на Камарата на депутатите на румънския парламент Флорин Йордаке. Днес българските депутати ще разговарят със заместник министър-председателя Йон-Марчел Чолаку и с Виктор Негреску, делегиран министър по европейските въпроси. В програмата на официалното посещение на председателя на парламента в Букурещ се предвижда още среща с министъра на външните работи Теодор Мелешкану.

Председателят на парламента и народните представители ще положат цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в парка "Херастръу". По-късно те ще разговарят и с представители на българската общност в Букурещ.

В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Румъния Владимир Тошев и членовете на групата Филип Попов, Искрен Веселинов, Бюрхан Абазов и Кръстина Таскова.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.